smanjuje apetit

Šangri-la dijeta – koja to nije! Neobičan metod za mršavljenje u koji se mnogi kunu za topljenje masnih naslaga

0

Ako želite režim ishrane na kojem jedete baš sve što poželite, u količinama za kojim žudite, ovaj plan, koji se zapravo svodi na jednostavan trik, pravi je izbor za vas.

Na Šangri-la dijeti se preporučuje konzumiranje bezukusnog ulja
Na Šangri-la dijeti se preporučuje konzumiranje bezukusnog uljafoto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Šangri-la dijeta predstavljena je pre skoro dve decenije, 2006. godine, a još uvek privlači mnogo pažnje zbog načina na koji se uz nju dolazi do mršavljenja.


Osmislio ju je psiholog Set Roberts, profesor kineskog Univerziteta Đinghua i profesor emeritus Univeziteta Kalifornije, kada je objavio knjigu "Šangri-la dijeta: Plan za mršavljenje u kojem ne gladujete i jedete bilo šta".


Prema njegovom programu, jedina promena koja se pravi u ishrani jeste da se tokom dana pije 200-500 kalorija (odnosno 1-4 kašike) kroz ulje koje nema jak ukus. To mogu biti ekstralagano maslinovo ulje, ulje od lanenog semena, kanole ili oraha.

Robertsova teorija je da ljudi vole jaču hranu zbog njene povezanosti s kalorijama. Zbog toga, tvrdi on, ulje bez ukusa prekida tu vezu između kalrija i ukusa, a njegov zaključak je da ćete biti manje gladni između obroka ako u svoj jelovnik uvrstite bezukusno ulje, pa ćete se i tokom obroka brže zasititi.

 

Šangri-la dijeta dozvoljava da se jede potpuno normalno
Šangri-la dijeta dozvoljava da se jede potpuno normalnofoto: JeniFoto/Shutterstock

Pravila Šangri-la dijete:

  1. Unosite 200-500 kalorija ulja dnevno.
  2. Uzmite ulje najmanje sat vremena pre jela ili pre nego što okusite bilo šta.
  3. Ukoliko vam ulje stvara probleme sa želucem, počnite manjim dozama i postepeno ih povećavajte.
  4. Ukoliko niste smršali posle mesec dana, povećajte dnevnu dozu za jednu kašiku ulja bez ukusa.
  5. Što se tiče same ishrane, dozvoljeno je jesti bilo šta, onoliko koliko želite.


Šta strunjaci misle o Šangri-la dijeti?


Snaga ovog plana ishrane je u tome što je vrlo jednostavan za primenu i ne podrazumeva odricanje, planiranje obroka i komplikovane šeme. Takođe, može vam bolje pomoći da upoznate svoje telo i razumete kada ste zaista gladni ili siti.


Kako ističe registrovana dijetetičarka Merijen Jakobsen, njegova mana je što ne podstiče zdrave navike, ni na duži ni na kraći rok, a takođe nije najbolje rešenje za ljude koji imaju povišen krvni pritisak, visok holesterol u krvi, srčane bolesti ili dijabetes.

 

BONUS VIDEO

Stručnjaci upozoravaju na opasne posledice nove hit dijete s Tiktoka

 

makonda-tracker