višak kilograma

Da li ste čuli za KARNIVOR DIJETU? Jedete meso, kilogrami nestaju, ali morate da budete OPREZNI

0

Karnivor dijeta je hit u svetu u poslednje vreme. Mnogima je interesantna, ali ako se odlučite za nju morate biti veoma pažljivi. 

Šta je karnivor dijeta?
Šta je karnivor dijeta? foto: Josep Suria/Shutterstock

Karnivor dijeta je trenutno jedan od najpopularnijih programa za skidanje viška kilograma.

 

Karnivor dijeta se znatno razlikuje od većine dijeta za koje ste čuli ili isprobali. 

 

Karnivor je neobična po tome što se u okviru nje konzumiraju isključivo meso i životinjski proizvodi. 


Iako to mnogima zvuči primamljivo, ipak i to ima mana. Ako u organizam ne budete unosili biljne proizvoide koje karnivor zabranjuje, to onda baš nije najpravilnija i najzdravija ishrana.

 

Dobro se uputite u sve prednosti i mane karnivor dijete, ako odlučite da je probate
Dobro se uputite u sve prednosti i mane karnivor dijete, ako odlučite da je probate foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je veoma restriktivan vid ishrane, a još neke od stvari koje uključuje su i riba, jaja, određeni mlečni proizvodi... Međutim, zato isključuje voće, povrće, mahunarke, žitarice, orašaste plodove i semenke.

 

Važno je napomenuti da nijedna studija za sada ne podržava teoriju da ishrana "mesoždera" može pomoći u otklanjanju nekih zdravstvenih problema.

 

Ishrani kojpj nedostaju korisne hranljive materije, uključujući vlakna i biljna jedinjenja poput antioksidansa, može biti potencijalni problem za određene grupe ljudi.

 

Šta sve uključuje karnivor dijeta? 

 

Zagovrnici dijete tvrde da čak može da pomogne i kod depresije
Zagovrnici dijete tvrde da čak može da pomogne i kod depresije foto: Pormezz/Shutterstock

Karnivor dijeta uključuje meso, ribu, životinjske i mlečne proizvode, piše Heathline.

 

Zagovornici ove dijete takođe preporučuju eliminisanje ili ograničavanje unosa mlečnih proizvoda na hranu koja sadrži malo laktoze. To je šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima - kao što su puter i tvrdi sirevi.

 

Ova ishrana proizilazi iz kontroverznog verovanja da su ljudski preci jeli uglavnom meso i ribu i da je ishrana bogata ugljenim hidratima kriva za današnje visoke stope hroničnih bolesti.

 

Postoje i druge popularne dijete sa malo ugljenih hidrata, poput keto i paleo dijete. No, one ograničavaju, ali ne isključuju unos ugljenih hidrata, dok karnivor ima za cilj nula ugljenih hidrata.

 

Šon Bejker, američki lekar ortoped, najpoznatiji je zagovornik ishrane mesoždera  On navodi da je iz svedočenja onih koji se pridržavaju karnivor ishranu jasno da ona može da leči depresiju, anksioznost, artritis, gojaznost, dijabetes i još mnogo toga... 

 

Međutim, nijedna zvanična studija nije analizirala efekte ove dijete. Studija koju je Bejker pokernuo tražila je od sledbenika dijete da popune anketu o svojim navikama u ishrani i zdravlju. Ispitanici su samo dobro i pozitivne stvari.

 

Međutim, stručnjaci za ishranu izrazili su zabrinutost zbog zdravstvenih tvrdnji studije. Na primer, studija nije uključivala nikakav način da se proveri tačnost zdravstvenih informacija koje su dostavili ispitanici, tako da upozoravaju da ih treba tumačiti sa oprezom. 

 

Čak se 2017. godine desilo da je Bejkeru oduzeta lekarska licenca, ali mu je ipak vraćena dve godine kasnije.

 

Šta sve može da se jede u okviru karnivor dijete?

 

U okviru karnivor dijete se jedu meso i životinjski proizvodi
U okviru karnivor dijete se jedu meso i životinjski proizvodi foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Isključivo meso, riba, jaja i male količine mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem laktoze. Na meniju karnivor dijete su govedina, piletina, svinjetina, jagnjetina, ćuretina, organsko meso, losos, sardine, bela riba, pavlaka, sir... Uz to, dozvoljeni su i puter i mast.

 

Kanivor takođe savetuje Dijeta pijenje većih količina vode i bujona od kostiju, ali zato po njoj ne bi trebalo konzumirati čaj, kafu i druga pića napravljena od biljaka.

 

Naravno, sve biljne namirnice su strogo zabranjene. 

 

Planovi ishrane nemaju mnogo smernica u smislu unosa kalorija, veličina porcija ili broja obroka ili užina u toku dana. Većina zagovornika dijete u stvari predlaže da jedete onoliko često koliko želite.

 

A da li ću zaista smršati uz karnivor dijetu? 

 

Da li ćete smršati uz karnivor dijetu?
Da li ćete smršati uz karnivor dijetu? foto: Kittipong Jirasukhanont / Alamy / Alamy / Profimedia

Određeni aspekti karnivor dijete zaista mogu dovesti do gubitka težine. Konkretno, više studija je pokazalo da dijete ovog tipa sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata mogu da podstaknu gubitak težine. 

 

To je uglavnom zato što vam proteini mogu pomoći da se osećate sito posle obroka, što može dovesti do smanjenog unosa kalorija i kasnijeg gubitka težine. Proteini takođe mogu povećati vašu brzinu metabolizma, pomažući vam da sagorite više kalorija (9, 10, 11).

 

Prema tome, ako se budete pridržavali ove ishrane, to će verovatno dovesti do toga da se osećate punije i da jedete manje kalorija u celini - barem kratkoročno.

 

 

 

 

Glossy tim - Heathline

 

makonda-tracker