prste da poližeš

ŠUPLJIKAVE, slatke i lako se spremaju: Stari recept za DOMAĆE KROFNE koje će vas opiti ukusom i mirisom

0

Isprobajte stari recept naših baka i uživajte u dobro poznatom ukusu.

Najlepše domaće krofne
Najlepše domaće krofnefoto: VB production/Shutterstock

Domaće krofne nas uvek asociraju na detinjstvo i naše bake koje su ih uvek s puno ljubavi spremale.

 

Koliko god godina da imate, krofne nikada nećete prevazići, a ukoliko imate decu, ovo im je sigurno omiljena poslastica.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg brašna (tip 400 meko)
  • 600 ml mleka
  • 1 pakovanje kvasca (50 g)
  • 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
  • 4 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera za kvasac
  • 2 žumanca

 

Priprema:

 

  • U mlako mleko izdrobite kvasac, sipajte dve kašičice šećera i ostavite da nadođe. Potom u vanglici mutite dva žumanca, dodajte u to mast, šećer, so i na kraju kvasac.

 

  • U smesu postepeno dodajte brašno i mešajte. Zamesite testo sve dok vam se ne lepi za ruke, pa ga ostavite oko pola sata da nadođe.

 

  • Nakon što naraste, ponovo ga premesite i razvucite na debljinu manju od 1cm.

 

  • Kada čašom izvadite krofne, ostavite svaku sa strane da odstoji oko pet minuta. Krofne stavljajte u vrelo ulje i obratite pažnju da vam ona strana koja je bila na stolu, bude gore dok se prži.

 

  • Pospite ih prah šećerom i uživajte u pravom domaćem ukusu.

 

 

makonda-tracker