Cvekla je evropsko crvenkasto povrće koje nije preterano omiljeno zbog svog neobičnog ukusa. Ona je, pak, bogata esencijalnim hranljivim materijama i nudi brojna lekovita svojstva.
Ponekad se mast može nakupiti u jetri i prouzrokovati probleme koji ozbiljno mogu nauditi vašem zdarvlju. Srećom, postoji jednostavan prirodni lek koji može pomoći u ovim slučajevima – cvekla!
Zdrava ružičasta supica: Savršeni miks kokosovog mleka, cvekle i krompira
Ona može ukoniti mast iz jetre i sprečiti zapušavanje debelog creva, kao i oporaviti vid. Ljudi je mahom koriste da bi izlečili anemiju i ojačali kardiovaskularni sistem jer je bogata gvožđem i može pospešiti cirkulaciju.
Ovo povrće se uglavnom jede sirovo u vidu salate – evo kako možete pripremiti zdravu salatu od cvekle koja će poboljšati vaše celokupno zdravlje!
Sastojci:
2-3 cvekle
2 luka
maslinovo ulje
sirće
prstohvat soli
Priprema:
Oljuštite cvekle i kuvajte ih dok ne omekšaju a zatim ih iseckajte na komadiće i stavite u činiju. Napominjemo da cvekla ne mora biti potpuno raskuvana i meka. Može se kuvati i samo desetak minuta, taman koliko da je dezinfikujete, jer ona ipak raste u zemlji.
Naravno, cvekla je tada tvrda, ali je vi takvu možete i sitno narendati. Proces ponovite sa lukom i dodajte ga u činiju i zatim dodajte malo ulja, soli i sirćeta, te poslužite ukusnu salatu.
Budite zdravi: Cvekla jača imunitet
Svakodnevno konzumiranje će očistiti vaše debelo crevo, jetru i pospešiti vid. Kao što možete videti, cvekle su izuzetno hranljive i zdrave, zbog čega bi trebale postati deo vašeg režima ishrane.