navikao na negativce

"Ovo mi je najteža uloga do sad": Feđa Štukan u "Nečistoj krvi" igra Kolja, a jednom scenom je odmah potresao publiku

1

Već prve epizode serije "Nečista krv" privukle su mnogo pažnje, budući da je reč o dugo iščekivanoj ekranizaciji dela Bore Stankovića, a jedna scena posebno je šokirala publiku — silovanje Tašane

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Film i serija "Nečista krv" spadaju u glavne vesti u oblasti kulture ove godine, a režiser Milutin Petrović okupio je maestralnu ekipu i izvanredne glumce koje ne viđamo baš često na našim malim ekranima. Među njima je i Sarajlija Feđa Štukan, kog smo nedavno gledali i kao Bubona u seriji "Klan". Ipak, možda će još više bure dići njegova uloga Kolja u "Nečistoj krvi", gde je njegov lik već u prvim epizodama silovao Tašanu, koju igra Anđela Jovanović.


Kako bi sačuvao položaj i živote članova svoje porodice, Hadži Trifun, kog tumači Dragan Bjelogrlić, povlači više poteza s teškim posledicama, a jedan od njih je pristajanje na kratkotrajnu otmicu Tašane, njegove snahe i supruge njegovog pokojnog sina, kako bi je silovao albanski razbojnik Kolj.

 

Brutalna scena šokirala je domaću publiku i mnogima izmamila suze, a Štukan ne krije da mu je ova uloga možda i najteža u karijeri i da se verovatno najtemeljnije pripremao za nju.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen


Iskreno, ovo je verovatno bila najteža uloga dosad, ne zbog samog karaktera, nego zbog jezika na kojem igram. Mnogo su mi pomogli Iskra i Aljban, koji su snimili audio-zapis cele moje uloge. Potom sam je u kompjuterskom programu izrezao na rečenice i zatim ih poređao jednu iza druge, otprilike 200 puta svaku. Fajl sam prebacio u telefon, s kojeg sam u slušalice puštao tekst bez prestanka 24 sata, sedam dana u sedmici, 30 dana u mesecu. Nisam imao drugi način da spremim ulogu na albanskom jer mi je melodija jezika potpuno strana, nisam imao priliku da ga često slušam. Kad sam manje-više savladao izgovor, ponovo sam se našao sa Aljbanom i Iskrom na Skajpu da čuju kakav je napredak i da mi daju nove sugestije. Verovatno je ovo bila najtemeljnija priprema uloge u karijeri — ispričao je Feđa za Kurir.

 


Albanski jezik je glumcu bio stran, ali uloga negativca ne — kako i sam ističe, uglavnom dobija role zlikovaca, kriminalaca i nasilnika, a nedavno je shvatio da je često igrao silovatelja.

 

1 / 4 Foto: Profimedia


Verovatno zbog mog lica s ožiljcima ne dobijam uloge prosvetnih radnika, češće igram siledžije, ubice, dilere, makroe, a sasvim slučajno imam i neke od tih poslova u biografiji, valjda se to nekako vidi. Pre nekoliko dana prošao sam u mislima kroz sve svoje filmske uloge i shvatio da sam samo jednom na filmu imao s glumicom dobrovoljni seks pred kamerom, svaki drugi put sam silovao nekoga, ali i te uloge mora neko da igra. Ne žalim se zaista, negativci su nekako kompleksniji i zanimljiviji karakteri za igru od pozitivaca. Više volim da igram marginalce, tu se snalazim bolje — iskren je Štukan.
 

 

makonda-tracker