ostala je uz njega do kraja

ON SE ZALJUBLJIVAO, A ONA OPRAŠTALA: Udovica Tome Zdravkovića izdržala je što mnoge ne bi

0

Kako je jednom prilikom priznala, kad god se vraća u Srbiju, Gordana ima osećaj kao da će se sresti sa suprugom, iako su od njegove smri prošle tri decenije

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Gordana Zdravković godinama živi u Kanadi, ali ne propušta da na godišnjicu njegove smrti dođe u Srbiju i prisustvuje obeležavaju ovog tužnog događaja.
Ona je živela na drugoj strani Atlantskog okeana i 12 godina pre nego što je upoznala Tomu Zdravkovića, a baš tamo došlo je do njihovog susreta.


Naš susret se dogodilo u Torontu sasvim slučajno. Toma je pevao u nekoj kafani, ja sam tada bila jako mlada i volela sam pesmu i kafanu. Odatle je sve počelo, a nakon toga smo se venčali i živeli zajedno do njegove smrti — ispričala je ona jednom prilikom.


Kako je istakla, i danas kad dolazi u Srbiju ima osećaj da je on čeka.

 


Kad dođem u Srbiju uvek mislim da ću se sresti sa njim. Dok ne dođem na njegov grob, ne mogu da shvatim da ga stvarno nema više — iskrena je Gordana.


Pre dve godine, na pomenu je bio i Tomin kolega i blizak prijatelj Zoran Kalezić, koji je govorio o braku Gordane i čuvenog pevača.


A ova žena, ona je zaslužila poštovanje do kraja života. Tomu je bilo naporno i teško voleti, ali je ona bila iskrena žena i zato je jako volim — rekao je Kalezić i dodao: — Kako si ti, Goco, izdržala sve, ja ne znam, ali mnogo te poštujem.

 

Gordana Zdravković
foto: Marina Lopičić

On je ispričao kako je jednom prilikom u Beču pevač u jednoj kafani pred suprugom poslao piće ženama za susednim stolom, a i sama Goca istakla je da joj nije smetalo to što je Toma bio zaljubljive prirode.


Meni to nije smetalo, verovatno jer je on svuda pronalazio inspiraciju i sretao mnoge žene. Uopšte ne sumnjam da se zaljubljivao mnogo puta, jer je bio takve prirode. Recimo, pesma "Danka" bila mi je jako draga, a kad sam upoznala Danku onda mi je bila još draža — istakla je Goca i dodala da je to sve bilo deo Tome Zdravkovića.


Sve njegove gluposti, ali i lepe stvari, to je bio on. Stvarno je bilo nemoguće tu nešto promeniti. Ponekad sam samo htela da mu pomognem u određenim situacijama, ali nikad mu nisam nešto branila ili se svađala, već sam samo govorila: "Proći će to, pusti, ako si se zaljubio, odljubićeš se" — rekla je ona. Par je, inače, dobio sina Aleksandra, koji je imao samo 13 godina kada je ostao bez oca.

 

1 / 5 Foto: Sonja Spasić


Nakon što se pevač razboleo od raka pankreasa, Goca ga je odvela u Ameriku nalečenje.


Toma je želeo da bolest sakrije od svoje majke jer nije mogao da podnese da on umre, a da ona ostane da živi posle njega. To mu je bilo strašno. Jurili smo po Americi da se on leči i njegova muka nas je zbližila — ispričala je udovica čuvenog pevača jednom prilikom.


Kako je priznala, volela bi da počiva pored njega.


Toma je i dalje uz mene, svaki dan. Moja želja je da me jednog dana sahrane pored njega, ja bih to volela — iskrena je Gordana.

 

 

makonda-tracker