muzika za dušu

Pjotr Anderševski uskoro na "Refleksijama Bemusa"

0

Poznati poljski pijanista  vraća se u Beograd posle deset godina.

Veliki koncert Pjotra Anderševskog uskoro u Beogradu
Veliki koncert Pjotra Anderševskog uskoro u Beogradufoto: Simon Fowler
Nastup proslavljenog poljskog pijaniste Pjotra Anderševskog u londonskom "Barbikanu", u aprilu ove godine, ocenjen je od kritike kao izuzetan i nekonvencionalan.

 

Dijabeli varijacije su pоtpunо zadivljujuće muzičkо putоvanje!

Коd Аnderševskоg nije bilо nikakve rutine u vrtоglavоm čitanju Betоvena; Bah iz prvоg dela kоncerta biо je jednakо poseban.

Neke interpretacije, čak i оd nesporno velikih pijanista, ne mоgu u pоtpunоsti izbeći strоgu kоnvenciоnalnоst. Uprkоs trenucima transcendencije kоju mоže da dоsegne samо pоzni Betоven, pоnekad se dobija utisak da se predaje mehaničnоsti fоrme varijacija. Аli оvde nije bilо ni traga tоme, kaо ni rutini bilо kоje vrste, niti u jednоm taktu. Svaka оd trideset tri varijacije zvučala je sveže оsmišljenо, sa svоjim vrtоglavim kоntrastima duhоvitоsti i patоsa, eksplоzivne energije i intimne tišine, stvarajući pоtpunо zadivljujuće muzičkо putоvanje u kоjem nije bilо nijednоg nepоtrebnоg kоraka.

Anderševski je sigurno uneo svoje ideje u muziku, ali bilo da je reč o toku melodijske invencije koji prolazi kroz "Preludijum u Ce duru", tihoj napetosti kojom je ispunio početak "Fuge u dis molu", ili bogatom, skarlatijevskom izobilju u gavotama "Svite", one nikada nisu delovale kao ništa drugo, već samo suštinski Bah.

Bilо je tо zadivljujuće izvоđenje, mоžda najkоmpletnije uverljivо čitanje "Dijabeli varijacija" kоje sam ikada čuо u kоncertnоj dvоrani.

Endrju Klements, GARDIJAN

 

Među svetskim metropolama u kojima Pjotr Anderševski nastupa ove jeseni našao se i Beograd, gde će 10. novembra održati resital u dvorani Kolarčeve zadužbine kao deo ciklusa "Refleksije Bemusa" u organizaciji "Centra beogradskih festivala". Deset godina nakon njegovog poslednjeg resitala u Beogradu, ovaj neprevaziđeni interpretator Baha predstaviće se našoj publici delima Baha (izbor iz zbirke "Dobro temperovani klavir", knjiga br. 2 i Betovena "Dijabeli varijacije").

 

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca po ceni od 900 i 1200 dinara.

 

Pjotr Anderševski je jedan od najtraženijih pijanista svoje generacije, a u Beograd dolazi direktno iz Pariza gde svira resital u čuvenom "Teatru Šanzelize". Redovno nastupa u koncertnim dvoranama kao što su: "Bečki Koncerthaus", "Berlinska filharmonija", "Vigmor hol", "Karnegi hol" "Konserthebau Amestrdam".

Saradnja sa orkestrima obuhvata nastupe sa orkestrima "Berlinske filharmonije" i "Berlinske državne kapele", "Gevandhaus" orkestrom iz Lajpciga, "Sinfonijom Varsovijom", "Londonskim simfonijskim orkestrom" i "Filharmonija orkestrom", kao i "NHK simfonijskim orkestrom". Takođe, poseban akcenat u svom radu stavlja na sviranje sa dirigovanjem, sarađujući sa "Škotskim kamernim orkestrom", "Evropskim kamernim orkestrom" i "Kameratom Salcburg".

 

Pjotr Anderševski se posle deset godina vraća u beograd
Pjotr Anderševski se posle deset godina vraća u beogradfoto: Simon Fowler

Anderševski je ekskluzivni umetnik kuće "Warner Classics/Erato" (prethodno "Virgin Classics") od 2000. godine. Njegov prvi snimak koji je ostvario za ovu kuću bile su Betovenove "Dijabeli varijacije". Snimci Bahovih Partita br. 1, 3 i 6 zajedno sa delima za solo klavir Šimanovskog nominovani su za "Gremi" nagradu, a snimak sa delima Šimanovskog dobio je nagradu "Gramofon". Prepoznatljiv po snažnim i originalnim interpretacijama, Anderševski je dobitnik nagrada "Gilmor", "Šimanovski" i "Nagrade Kraljevskog filharmonijskog društva". Umetnik je bio i tema nekoliko dokumentaraca Bruna Monsenžeona u kojima se istražuje veza Anderševskog sa određenim muzičkim delima, kao i odnos prema svom poreklu.

 

 

makonda-tracker