Srbija provela noć uz knjigu

0
Na 28 lokacija u Beogradu i Srbiji, u knjižarama lanca Delfi i Laguninim klubovima čitalaca od 18 sati do ponoći dogodio se pravi praznik knjige.

Noć knjige, najmasovnija manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje posle Beogradskog sajma knjiga,pod generalnim sponzorstvom Eurobank EFG, opravdala je očekivanja, jer je samo za šest sati kroz knjižare prošlo više od 30.000 ljubitelja knjige.

U opustelom Beogradu jedina mesta na kojima je bila gužva bile su knjižare Delfi i takav prizor je melem za dušu svima kojima su na srcu knjige i čitanje.

Najveća gužva vladala je u najvećoj knjižari lanca Delfi u Studentskom kulturnom centru. Redovi su bili tako dugački da je vreme čekanja znalo da se oduži i na ceo sat jer skoro niko nije kupovao samo jednu knjigu.

Ipak, svi su bili strpljivi i nije bilo nervoze. Lepo je bilo videti čitave porodice čiji su se članovi razmileli po knjižari dok jedan član drži red za blagajnu. I na ostalim mestima u Beogradu koja su obeležena balonima videlo se da još ima knjigoljubaca spremnih da uprkos besparici i to još u vreme slava i praznika izdvoje često značajne sume novca za kupovinu čitavih naramaka knjiga.

Bilo je i mnogo mladih, pa čak i nezaposlenih koji su od svojih skromnih džeparaca izdvojili novac za kupovinu knjiga.

Ista atmosfera užurbanosti i uzbuđenja vladala je i u Subotici, Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Valjevu i ostalim gradovima gde je sedmi put održana Noć knjige.

Značajno je da su skoro svi kupci dolazili sa spiskovima koje su načinili ili pretraživanjem sajta laguna.rs ili delfi.rs.

Najtraženiji u Noći knjige bili su hitovi sa Sajma knjiga, Putovanje jednog slona Žozea Saramaga, Raskršća Vilijema Pola Janga, trilogija Pedeset nijansi, ali i domaći autori, Dragan Velikić sa romanom Bonavia, Dugovečnost Svetislava Basare, Jagodići, ali i nova knjiga Maše Rebić Još samo ovaj put.

U Francuskom institutu u petak uveče je prvi put povodom Noći knjige otvorena knjižara sa francuskim naslovima u originalu i onima koji su prevedeni na srpski, a u ponudi su bile i knjige srpskih pisaca koje su prevedene na francuski jezik. Kako je Tanjugu rekla urednica u Laguni, Ivana Misirlić Bigard, mnogi su kupovali klasična i dela francuske literature, Margaret Jursenar, Žana Pola Sartra, Rablea. Traženi su bili i rečnici.

Veliki broj gradskih biblioteka takođe se uključio u Noć knjige i iskoristio priliku da uveća svoje članstvo. Ako ste propustili ovu decembarsku Noć knjige, već u junu mesecu bićemo ponovo budni uz knjigu.

 

 

makonda-tracker