JEZIVA SUDBINA JEDNE DEVOJČICE

S 11 godina postala marioneta u rukama SILOVATELJA i u životu se odlučila na 2 KOBNA PUTOVANJA: Ko je bila prava Lolita?

0

Svetski bestseler štampan u preko 50 miliona primeraka je sigurno došao i do vas. Ako ga niste čitali, barem ste čuli za njega.

Ko je bila prava Lolita?
Ko je bila prava Lolita?foto: Horner Family/Wikimedia Commons

Kontroverzna knjiga Lolita je nastala po istinitim motivima koji su duboko potresli javnost pedesetih godina prošlog veka, a ukoliko niste znali ko je bila prava Lolita, spremite se za dugačko putovanje.

 

Te 1948. godine bivši osuđenik Frenk La Sal je rešio da kidnapuje 11-godišnju devojčicu Seli Horner. On ju je držao dve godine u zatočeništvu, predstavljali su se kao otac i ćerka, a za to vreme ju je seksualno iskorišćavao.

 

Sve je počeo na jednom letnjem odmoru koji je trevbalo da bude nagrada, a ispostavio se kao najgora noćna mora. Seli je otišla ka Atlantik Sitiju na poziv oca njenog školskog druga da im se priduži na odmoru. Naizgled nije bilo nikakvog razloga za brigu. Navodno je gospodin Vorner trebalo da se brine o maloj Seli.

Međutim, Vorner nije postojao. Umesto njega, bio je Frenk La Sal, čovek koji je posmatrao devojčicu malo pre početka raspusta. Počelo je tako što je Seli u bezazlenoj dečijoj igri istina-izazov, izabrala izazov i morala je da ukrade nešto iz lokalne prodavnice.

 

Dakle, Seli je ukrala svesku od pet centi i stavila je u svoju školsku torbu. Trenutak kasnije, zgrabio ju je stariji muškarac grubog izgleda. Rekao joj je: „Ja sam agent FBI, a ti si uhapšena". Nepotrebno je reći da je mlada Sali bila izbezumljena. Bila je naučena da se pokorava autoritetu i da sluša starije.

 

Niko nije znao da se radilo o višestruko osuđivanom silovatelju koji je već napadao devojčice između 12 i 14 godina. Seli je poverovala da je on stvarno agent. Frenk je sklopio nagodbu sa njom koja je glasila da ako ga sledeći put kad dođe posluša i krene sa njim, sada će je pustiti. Sve je bilo isplanirano mesecima unapred.

Kada se vratio, zaustavio je Seli po povratku iz škole i rekao kako je traži Vlada Sjedinjenih Američkih Država, te da će morati da slaže majku kako bi krenula sa njim. Smislio je priču o drugu iz škole i njegovoj porodici koja zove Seli na odmor i ona ga je poslušala.

 

- Ako bih se vratila kući, došli bi po mene, a ja bih tada otišla u zatvor... Vlada mu je naredila da me zadrži i brine o meni, tako je rekao - ispričala je ona.

 

U početku, Seli je slala pisma majci, a njih dvoje su se predstavljali kao otac i ćerka. Poslednje javljanje majci je bilo pre nego što je otišla u Baltimor, da bi malo kasnije javila kako više ne želi da piše.

 

U ovom trenutku Ela je zaista počela da brine. Pa je pozvala policiju u Kamdenu. 4. avgusta, policajci su otišli ​​da posete povratnu adresu sa Selinih pisama. Pronašli su sobu u kojoj je par boravio, u kojoj su još uvek bila dva spakovana kofera i fotografija koju Ela nikada ranije nije videla.

Slika je prikazivala Seli na ljuljaški, nasmejana, u haljini, čarapama i par sjajnih lakiranih cipela. Policiji je bilo jasno da su Frank i Seli napustili prostoriju u žurbi, bez vremena da ponesu svoje stvari sa sobom.

 

Policijska potraga za Frenkom je počela u osam država, a od momenta kada su se preselili u Baltimor, počeo je da je siluje.

 

"Prvi put je bio u Baltimoru odmah nakon što smo tamo stigli", rekla je Seli policiji. "I od tada takođe." Frank je iznajmio stan u trospratnoj kući od cigala. Čak je našao i posao za sebe i upisao Seli u katoličku gimnaziju.

Nastavili su da menjaju adrese, a Sali se tek kasnije kada su napustili Dalas, poverila jednom prijatelju u školi, pa kada je shvatila da Frenk to ne sme da radi, počela je da ga odbija. Komšinica iz Dalasa je ipak pronašla Seli i poželela da razgovara sa njom, pa joj je devojčica otkrila skoro sve, ali ispočetka nije želela da kaže da ju je seksualno zlostavljao.

Njih dve su zajedno pozvale FBI i policajci su odveli devojčicu na sigurno. Frank je priznao krivicu i optužen je na 41 godinu zatvora, dok je Seli ponovo krenula u svoju školu. Problem je bio što su svi znali šta se dogodilo, zadirkivali su Seli i nazivali je svakakvim imenima. 

 

Kada je napunila 15 godina, otišla je sa svojom prijateljicom Kerol na vikend u Vajldvud. Dani su bili pretopli, pa im je taj odmor jako prijao iako nisu ni slutile da će to za Seli biti poslednji.

 

Devojčice su kod sebe imale lažna lična dokumenta koja su se u to vreme vrlo lako pravila, pa su planirale da ih iskoriste za ulazak u noćne klubove. Seli je već otkrila Kerol kako bi želela da ima dečka i baš u Vajldvudu je upoznala 20-godišnjeg Eda Bejkera.

 

"Impresionirala me je kao prokleto fina devojka", prisećao se Bejker kasnije. „Ko traži da vidi izvod iz matične knjige rođenih kada izađeš sa devojkom?“ Takođe se prisetio događaja tog vikenda, koji se pokazao kao poslednji Sali.

 

Proveli su divno vreme zajedno i želeli su to da produže, pa joj je Ed predložio da se provozaju do njegovog rodnog grada, odakle bi Seli uhvatila autobus za Kamden, dok bi se Kerol sama vratila kući. To je bilo i poslednje što je Seli poželela.

Dok su se vozili, Ed se zakucao u zadnji deo pokvarenog kamiona, a suvozačeva strana je pretrpela najviše udaraca. Više od dva sata je trebalo vatrogascima da izvuku Selino telo iz automobila, dok je Bejker bio teže povređen, ali je preživeo.

 

Lobanja joj je bila smrskana pa je bilo jako teško identifikovati je, uspeli su to samo zahvaljujući jednom ožiljku na nozi koji je oduvek imala. Bio je to tragičan kraj žrtve otmice koja je u životu imala dva putovanja i oba su bila kobna.

Vladimir Nabokov je u tome pronašao inspiraciju za svoj roman, međutim, dugo se mučio oko kraja knjige za vreme prve otmice.Radni naslov je bio „Kraljevstvo pored mora“ i govorilo je o čoveku koji je bio opsednut mladom devojkom. Kada je čuo za tragičnu pogibiju Eli Horner, doživeo je veliki nalet inspiracije iako je malo falilo da pre toga spali sve svoje rukopise. 

 

Kako se knjiga bliži kraju, narator (Humbert Humbert) se pita: „Da li sam možda učinio Doli ono što je Frenk La Sal, 50-godišnji mehaničar, učinio 11-godišnjoj Seli Horner 1948. ?”

 

 

makonda-tracker