novo

Hemingvej i Nabokov su ga obožavali, a kritika proglasila Čehovom 20. veka

0

Laguna je objavila "Odabrane priče" Džona Čivera, dobitnika Pulicerove nagrade i jednog od najzanimljivijih američkih pripovedača.

foto: Promo
foto: Promo

Hemingvej je u pola noći probudio svoju ženu da bi joj naglas pročitao Čiverovu priču „Muž“, Nabokov je smatrao priču „Zbogom, brate“ najboljom američkom pričom, a danas Džona Čivera smatraju američkim Čehovom 20. veka.

 

Slikajući prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa američkih gradova, ponajpre u Čiverov fiktivni Šejdi Hil, ovaj pisac je pokazao sjaj i bedu Amerike u zlatno doba srednje klase sredinom prošlog veka, njihove malograđanske navike, potrošački mentalitet i isprazne snove i težnje kroz neskriveni cinizam, ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svojih junaka.

 

Između 1935. i 1981. objavio je u "Njujorkeru" 121 priču i za svoj pripovedački opus dobio dve najprestižnije američke nagrade – Pulicerovu i National Book Award.

 

Džon Vilijam Čiver (1912–1982) američki je pripovedač i romansijer, jedan od klasika kratke priče 20. veka. Regrutovan je 1942. i sledeće godine objavio prvu zbirku priča „Kako neki ljudi žive“, koje se kasnije odrekao. Proslavio se zbirkama „Grozni radio“, „Provalnik sa Šejdi Hila“, „Neki ljudi, mesta i stvari koji se neće naći u mom sledećem romanu“, „Brigadir i golferova bela udovica“, „Svet jabuka“ i „Priče Džona Čivera“ (Pulicerova nagrada 1978), kao i romanima „Hronika Vapšotovih“, „Skandal sa Vapšotovima“, „Bulet Park“, „ Sokolar“ i „Ovo stvarno liči na raj“.

 

 

makonda-tracker