nagrada politikinog zabavnika

Sve je u redu: Zvanično najbolja knjiga za mlade

0

Knjiga Sve je u redu autorke Jasminke Petrović, u izdanju Kreativnog centra,
ovogodišnji je dobitnik Nagrade Politikinog Zabavnika
za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2017. godini

foto: Promo
foto: Promo

Žiri u sastavu: Nebojša Bradić (predsednik), Vladimir Kostić, Dušan Petričić, Zoran Simjanović i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

 

U obrazloženju odluke žirija, pored ostalog, piše: „Autorka se bavi najdramatičnijim, najdelikatnijim i najintrigantnijim razvojnim periodom, adolescencijom, koju dobro poznaje i oseća, kao da je i sama još uvek živi. Uplašeni, zbunjeni, pod naizmeničnim olujnim naletima očaja i euforije, adolescenti o kojima autorka piše, umesto oslonca koji traže, udaraju u devastirani vrednosni sistem, rasturene porodice, neme i nezainteresovane škole i celokupno društvo koje je u dubokoj krizi.

 

U direktnom, autentičnom jeziku mladih, istovremeno u vinjetama i strukturi, Jasminka Petrović istražuje, opisuje, reflektuje i vešto povezuje promene u emocionalnom životu od najmlađih dana do zrelosti i poslednjih stepenica života. Ona se hrabro, humano i mudro oslanja na rezilijentnost ovog turbulentnog razvojnog perioda i tako uspeva da integriše svet adolescenata u društvo u kojem živimo, stvarajući delo koje istovremeno nosi dnevnu aktualnost i trajnu vrednost.“

 

Na 39. konkurs stigla su 54 naslova, a među izdanjima koja su se našla u najužem izboru bio je i roman Krokodil peva Vesne Aleksić, takođe u izdanjuKreativnog centra.

Nagrada će biti svečano uručena u četvrtak, 25. januara 2018, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

makonda-tracker