novo

Iako niko ne zna ko je Elena Ferante, smatraju je jednom od 100 najuticajnijih osoba na svetu: Pročitaje treću knjigu njenog napuljskog serijala

0

Izdavačka kuća Booka upravo je objavila treći deo globalnog fenomena, serijala „Napuljske priče“ autorke Elene Ferante.

foto: Promo
foto: Promo

Treća knjiga serijala „Napuljske priče“ Elene Ferante, "Priča o onima koja odlaze i onima koji ostaju", dovodi nas u sedamdesete godine 20. veka. Glavne junakinje Lila i Elena su odrasle žene i vode potpuno različite živote. Lila je nakon udaje i rođenja sina napustila muža i sada jedva sastavlja kraj sa krajem od radničke plate. Elena je uspela da napusti stari kraj i posle završetka fakulteta objavila je uspešan roman koji joj je otvorio vrata obrazovanog visokog društva. Svaka se na svoj način bori da izbegne zagrljaj života u bedi, siromaštvu, neznanju i potčinjenosti kome su se otrgle, obe plivaju velikim morem mogućnosti koje je novo vreme donelo, sve vreme bivajući neraskidivo povezane.

Elena Ferante je jedan od najvećih romanopisaca našeg vremena,“ piše The New York Times Book Review.

Neverovatna, divlje originalna epska priča o demonskoj moći ženske kreativnosti,“ ocenjuje The Los Angeles Review of Books.

Književno čudo, van svih granica i žanrova,“ smatra Il Salvagente.

 

foto: Promo

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem. Elena Ferante je, i to je jedino pouzdano, autor knjiga koje potpisuje. Da li je reč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven. Zato izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela. U retkim intervjuima putem elektronske pošte, Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju.

 

Prvi tom iz ciklusa „Moja genijalna prijateljica“ objavljen je 2011; godinu dana kasnije drugi, „Priča o novom prezimenu“; 2013. treći deo: „Priča o onome koji beži i koji ostaje“ i naposletku, 2014, „Priča o izgubljenoj devojčici“.

 

Magazin Time uvrstio je 2016. godine Elenu Ferante među 100 najuticajnijih osoba na svetu.

 

 

makonda-tracker