glumačke legende

Sličnost među njima je bila neverovatna: Da li znate koji naš glumac je bio brat čuvenog Pavla Vuisića? (FOTO)

0

Jedan od velikana jugoslovenske kinematografije Pavle Vuisić osvojio nas je maestralnom glumom, a njegov brat je takođe bio glumac

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Pavle Vuisić je bio jugoslovenski i srpski glumac kojeg pamtimo po kultnim ulogama koje je odigrao u brojnim fimovima i serijama, a samo neke od njih su „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Povratak otpisanih“ i mnogim drugim.

 

Rođen je 10. jula 1926. godine na Cetinju. Preminuo je 1. oktobra 1988. godine u Beogradu. Pavle je ostao upamćen kao simpatični "namćor" ali malo ljudi zna da je imao brata koji je isto bio glumac.

 

 

Dušan Vuisić je igrao u 40 filmova, ali skoro nikada nije dobijao glavne uloge. Pre nego što je uplovio u glumačke vode, bio je aktivni oficir jugoslovenske ratne mornarice, kao kapetan torpednog čamca.

 

Zajedno sa Pavlom je glumio u filmu "Šešir profesora Koste Vujića" iz 1972. godine, a zatim i u serijalu "Povratku otpisanih" - fanovi serije sećaju ga se po epizodnoj ulozi mašinovođe, gde je igrao Jeftu u sceni kada Lane Gutović, ulazi na stanicu kako bi prijavio da su komunisti preuzeli ministarski automobil.

 

Dušan Vuisić
Dušan Vuisićfoto: Youtube Printscreen

 

Tek kasnije doznalo se da njih dvojica nisu bili u dobrim odnosima i da su bili potpuno različiti. Ono što je zanimljivo da je Pavle izbacio slovo j iz prezimena, dok ga je Dušan zadržao.

 

Pavle Vuisić je rođen 1926. godine na Cetinju. Otac mu se zvao Miša, a majka Radmila. Sa samo 18 godina Pavle je učestvovao na Sremskom frontu. 

 

Studirao je pravo i povremeno se bavio novinarstvom. Bio je novinar Radio Beogradu, a prve glumačke korake je napravio u Pančevačkom pozorištu. Premda nije uspeo da upiše Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju (današnji FDU), to ga nije sprečilo da izgradi veoma uspešnu televizijsku i filmsku karijeru.

 

 

Njegovi savremenici kažu da je bio boem i osobenjak, da nikad nije prihvatao uloge koje mu se ne dopadaju i da je umeo dobro da naplati svoj trud i rad. Bio je i talentovan pesnik, ali nikad nije objavio niti jednu svoju pesmu, nego bi ih iscepao pre nego što bi ih bilo ko pročitao. Zahvaljujući njegovoj supruzi danas imamo priliku da pročitamo neke njegove pesme koje je uspela da sačuva.

 

Kažu da je bio jedan od najplaćenijih glumaca i da o svom honoraru nikad nije pregovarao. Međutim, često bi ga ostavljao u kafani ili davao drugim ljudima. Voleo je alkohol i kafanu, ali je mir pronalazio na reci Savi.

 

Pavle Vuisić
foto: Printscreen

 

Premda ga je predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josip Broz Tito mnogo cenio, Vuisić nikad nije želeo da se upozna sa njim. Međutim, njegovi prijatelji su ispričali da su ga Titovi saradnici jedne prilike kidnapovali kako bi ga predstavili drugu Titu.

 

Naime, pronašli su ga pored Save u kupaćim gaćama i majici i poveli ga na razgovor sa Titom. Kada su mu dali odelo da se obuče, on je odbio, pa je navodno nekoliko sati pričao sa predsednikom odeven u majicu i kupaće gaće.

 

 

makonda-tracker