obeležio je jednu eru

Žena mu je bila POZNATA GLUMICA, a ćerka VRSNA UMETNICA: Evo šta sve niste znali o Maksimilijanu iz "Maratonaca"

0

Mića Tomić je rođen 1920. i prvi put je pred filmske kamere stao tek u svojoj 35. godini.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Kada se spomene ime Milivoja Miće Tomića najčešće se svi sete nevaljale scene iz "Maratonaca" u kojoj je igrao Maksimilijana Topalovića, koji u svojoj 125. godini nije ni pomišljao na smrt.

 

Druge pak on asocira na našeg čuvenog pisca za decu Jovu Jovanovića Zmaja, kojeg u kultnoj TV seriji za decu "Neven" igra baš on.

 

 

Naš istaknuti glumac koji se rodio 20. februara 1920. u Beogradu, preminuo je 23. avgusta 2000. godine. Mića je prvo studirao pravo, pa zatim pohađao

Odsek za pozorišnu umetnost na Muzičkoj akademiji u Beogradu i okrenuo se glumi.

 

Beogradsko dramsko pozorište pamti da je Mića Tomić bio njegov član, pamti ga i Atelje 212 u kojem je, takođe, igrao.

 

U svojoj filmskoj karijeri dugoj 45 godina, glumio je u više od 80 dugometražnih filmova, uz preko 50 uloga u TV serijama i dramama.Glavnu nikad nije dobio, ali to nikako ne umanjuje njegov doprinos domaćoj filmskoj sceni - kao "sporedni lik" odigrao je neke od kultnih scena najvećih ostvarenja srpske kinematografije.

 

Maratonci trče počasni krug
foto: Youtube Printscreen

 

Publiku je glumac očarao o svojom glumom u ostvarenjima “Skupljači perija”, “Tri”, “Kad budem mrtav i beo”. Zatim je usledila uloga nagluvog dede u “Ljubavnom životu Budimira Trajkovića”, Flojdovog oca u “Nacionalnoj klasi”, upravnika popravnog doma u “Specijalnom vaspitanju”, blagajnika u filmu “Majstori, majstori”, kao i teče u seriji “Pozorište u kući”.


Fantastičan glumac bio je u braku sa glumicom Marijom Milutinović (1935 - 2006). Ljubav prema glumi i talenat bile su neke od spona koje su ih povezivale, za sve ostalo bila je kriva ljubav kao takva.

 

Maratonci trče počasni krug
foto: Youtube Printscreen

 

Ona je od 1961. do 1982. igrala u više domaćih filmova, a najviše je se sećamo kao gospođe Domaćinski u filmu "Na rubu pameti", Rezeta u filmu "Ne igraj se ljubavlju".

 

Sa njom je čuveni glumac dobio ćerku Milicu, koja se školovala u inostranstvu i danas se nalazi na čelu jedne poznate svetske kompanije.

 

Njen društveni i politički angažman kroz umetnost bitan je deo njenog opusa koji obuhvata i fotografiju, video, instalaciju, diskurzivnu i obrazovnu umetnost.

Milica je svemu prisupala na interdisciplinaran način, zbog čega je postala jedna od najcenjenijih ličnosti u poslu kojim se bavi. 

 

 

makonda-tracker