uživanje za ljubitelje filma

Počinje 79. Filmski festival u Veneciji: Ova jesen će biti u znaku strimera

1

Projekcijom crne komedije "Beli šum" (White Noise) američkog reditelja Noe Baumbah večeras na mletačkom Lidu počinje čuvena Mostra, prvi i najvažniji u nizu velikih jesenjih filmskih festivala s kojima se otvara sezona lova na nagrade.
 

foto: EPA / CLAUDIO ONORATI
foto: EPA / CLAUDIO ONORATI

Po oceni filmske kritike, poslednjih godina došlo je do značajnih, čak tektonskih pomaka u svetu festivala.

 

Naime, po mnogima „samoubilačka odluka” Kana da iz glavnog programa izbaci ostvarenja iza kojih produkcijski stoje striming platforme dovela je do toga da se odnosi moći postepeno pomaknu prema bloku septembarskih festivala, među kojima je u prvom planu svakako Venecija.

 

 

Uostalom, da je Mostra na vreme nanjušila duh vremena svedoči upravo podatak da će je ne samo otvoriti Netfliksova produkcija, već da će za nagrade konkurisati još tri filma koja su izašla iz okrilja ove platforme kao i Nagoja Brodkasting netvork sa novim filmom Kojija Fukade.

 

U svakom slučaju, od 31. avgusta do 10. septembra na 79. izdanju filmskog festivala u gradu u laguni publika će biti u prilici da pogleda nove filmove nekoliko važnih američkih, evropskih i azijskih autora, kao što su Martin Mekdona, Endru Dominik, Alehandro Gonzales Injaritu, Luk Gvadanjini, Džoan Hog, Florijan Zeler i Džafar Panahi, te premijere naslova s kojima holivudski studiji i strimeri ulaze u završnicu 2022.

 

Filmski festival u Veneciji
foto: EPA / Claudio Onorati

 

Ukupno 23 filma u takmičarskoj selekciji naći će se pred žirijem, kojim će predsedavati američka glumica Džulijan Mur, a među njima će biti i taze ostvarenja autora koji su već osvajali Zlatnog lava, poput američkog sineaste Darena Aronofskog, autora kultnog ostvarenja „Rvač”.

 

Kao i uvek, neki od filmova koji ne uđu u zvaničnu selekciju dobiju jednaku pažnju kao i ostvarenja koja se bore za glavnu nagradu. Ove godine se tako „tipuje” na vestern osamdesetogodišnjeg veterana Voltera Hila „Mrtav za dolar" u kojem su protagonisti Kristof Valc i Vilijam Dafo u glavnim ulogama, dokumentarac „Zima u plamenu: borba Ukrajine za slobodu" Evgenija Afinejevskog, te „Call of God“ koji su posle smrti slavnog južnokorejskog reditelja Kim Ki Duka (2020) završili njegovi saradnici.

 

Podsetimo, u Veneciju dolazi i debitantski igrani film „Da li ste videli ovu ženu?" srpskog rediteljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa hrvatskom glumicom Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi, koji će biti prikazan u okviru takmičarskog programa Nedelje kritike.

 

 

makonda-tracker