Prateći program bitef-a

17. Bitef Polifonija od 27. septembra u Beogradu

0
17. BITEF POLIFONIJA, prateći program BITEF-a, održaće se od 27. septembra do 1. oktobra na više lokacija u Beogradu.
foto: Promo
foto: Promo

“Bitef Polifonija pre svega, pokreće na delovanje i razmišljanje o snazi i moći pozorišta da pokrene emocije, kritičku misao, da osnaži, da bude lekovito, da bude odgovorno, da utiče na promene, da učini svet boljim… „ reči su Ljubice Beljanski Ristić, autorke koncepta Bitef Polifonije i osnivačice Centra za dramu u edukaciji i umetnosti. Već sedamnaest godina ovaj prateći program Bitef-a ostaje veran svojoj misiji traganja za „polifonom dramom i pozorištem“, a ove godine u skladu sa sloganom Bitef/a , nosi naziv „Odoleti mahnitosti“..

Od ove godine Bitef Polifoniju uređuje Programski odbor od sedam članova. Tu su, pored već spomenute autorke koncepta, Igor Koruga, predsednik, Boris Čakširan, Diana Kržanić Tepavac, Irena Ristić, Lidija Antonović i Sanja Krsmanović Tasić.

 

Tokom jubilarnog pedesetog Bitefa, Bitef Polifonija od 27. septembra do 1.oktobra donosi brojne zanimljive sadržaje. Ove godine ASSITEJ Srbije nastupa kao partner CEDEUM-a, organizujući razgovore posle predstava kroz susret mladih kritčara i teoretičara sa publikom pod nazivom ASSITEJ dijalozi.

Ova organizacija koja je posvećene pozorišta za decu i mlade omogućila je da se jedan deo balkanske turneje pozorišnih trupa Dora i Ma iz Japana ostvari u okviru programa Polifonije. Naime u pozorištu Pinokio 28. septembra igraće se predstava “Woven/Ayanasu” kojoj će prethoditi radionica umetnika Kenđira Otanija. Azijska predstava na Polifoniji doprinosi azijskom danu na Bitefu.

 

ASSITEJ Srbije se pobrinuo i za gostovanje francuskog dramskog pisca Lika Tartara koji će držati radionicu u kojoj će predstaviti svoj inovativni virtuelni projekat kreativnog pisanja u koji je uključio više stotina učenika srednjih škola. Teatar Mimart će predstaviti rezultat svog novog pozorišnog istraživanja u predstavi “Kako smo prevarili Mefista” u Teatru Kult u Ustanovi kulture “Vuk”, a to istog dana , 29 septembra u REX-u ERGstatus Borisa Čakširana će kroz forme instalacija i kratke forme različitih perfromativnih praksi projekta “Bajke kad zaćute” istraživati fenomen sveta bajki i njihov uticaj na naše formiranje . 30.septembar je određen ako plesni dan, gde će se predstaviti platforma za razvoj plesnih praksi za decu “Generator” Stanice-servisa za savremeni ples, a u nakon toga će se u KC Rex-u igrati plesna predstava “Vrste” koreografa Jovane Rakić Kiselčić . Prvi oktobar će započeti “DIjalogom o polifonoj zajednici”, da bismo ga u poslepodnevnim časovima završili pozorišnom turom “Ljubav i drugi demoni” ZID i POD Teatra. Kraj ture u Kulturnom centru “Grad” će biti početak predstave pozorišno-horske grupe “Deca sa mesec” dece iz Bele Crkve čiji je poetsko-kreativni proces predvodio Dragan Protić iz grupe ŠKART.

CEDEUM ove godine organizuje dve radionice, prva,“Selice” se bavi transfomacijom postojeće prakse proučavanja književnih dela u nastavi, a druga je Zajedništvo, koja je ujedno i prezentacija projekta Pozorišta u obrazovanju sa temom vršnjačkog nasilja koji ApsArt i Hleb Teatar sprovode u beogradskim školama.

 

Svi programi i predstave na Bitef Polifoniji su besplatni, a karte se mogu rezervisati na mejl cedeumpress@gmail.com

 

Više informacija o samom programu na Facebook stranici BitefPolifonija2016.

TAGOVI: Bitef
makonda-tracker