Njena kremasta tekstura i atraktivan izgled osvojiće sve prisutne!
Praznici i slave donose radost okupljanja uz bogate trpeze, a salate su nezaobilazan deo svakog stola.
Dok su ruska i mimoza omiljeni klasici, donosimo recept za salatu koja je kremasta, lagana i osvežavajuća, a idealna je za posne slave.
Ova salata je ne samo manje masna, već se priprema od jednostavnih sastojaka i u većim količinama, savršena za posluženje velikog broja gostiju.
Sastojci:
- 1 kg barenog krompira
- 500 g kuvanog graška
- 500 g šargarepe (kuvane i iseckane na kockice)
- 300 g cvekle (pečene ili barene, iseckane na kockice)
- 6 kiselih krastavaca (sitno seckanih)
- 300 g kuvanog kukuruza
- 300 g posnog majoneza
- 200 g biljne pavlake za kuvanje
- Sok od jednog limuna
- 4 kašike tahinija (susamove paste)
- So i biber po ukusu
- Svež kopar ili peršun za dekoraciju
Priprema:
- Bareni krompir izgnječite dok ne postane glatka kaša. Dodajte tahini, limunov sok i malo soli, pa dobro izmešajte da dobijete kremastu bazu.
- U velikoj posudi sjedinite grašak, šargarepu, cveklu, krastavce i kukuruz.
- Postepeno dodajte krompir u povrće, lagano mešajući kako bi se svi sastojci povezali.
- Umutite posni majonez i biljnu pavlaku, pa ih dodajte u smesu. Sve lagano izmešajte, dodajte biber i po potrebi još soli.
- Salatu oblikujte na velikom tanjiru ili u činiji, ukrasite svežim koprom ili peršunom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja kako bi se ukusi sjedinili.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?