slikovito

Veselje, bezgranična energija i čista SLOBODA: Kakve utiske donosimo posle 21. EXIT-a?

0

Kada se festival završi, javi se nostalgija, ali je prekidaju osećaji uzbuđenja koje ti ova manifestacija pokloni.

foto: Amir Hamzagic/ATAImages
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Ovogodišnji 21. Exit festival okupio je brojne performere, među kojima su se našle svetske zvezde kao što su Igi Azaleja, Nik Kejv, Boris Brejča i drugi, dok su sa domaće javne scene na ovoj manifestacii gostovali Foks, Suril, Sajsi MC, Mimi Mercedes, Senidah, Bojana Vunturišević, a kao prva hedlajnerka u istoriji ovog festivala publici se na Main stage pedesetominutnim nastupom predstavila i Ana Đurić Konstrakta.

 

Exit festival
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Kako je već poznato, ovaj festival je nastao kao studentski društveni pokret 2000. godine koji je od svog osnivanja imao težnju ka društvenim promenama koje idu u pravcu mira i slobode.

 

EXIT festival okuplja veliki broj ljudi, pa kako se nevodi ovogodišnji posetilo je oko 200.000 gostiju koji su na velikom broju bina mogli da uživaju u raznovrsnoj muzici. Ekipa redakcije Glossy i ove godine posetila EXIT i možemo reći da smo se nezaboravno proveli.

 

Tokom trajanja EXIT-a boravili smo u Novom Sadu i uživali u atmofseri koja se širila Evropskom prestonicom kulture.

 

Kada smo šetali centrom svuda, a posebno u popodnevnim satima pored nas su prolazile grupe ljudi koji su pričali na raznim inostranim jezicima. Najčešće se mogao čuti engleski, a tu su i jezici s mnogih drugih govornih područja — toliko njih da ih nije bilo uvek lako prepoznati.

 

Exit festival
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Kada padne mrak, grad počne da vrvi od razigrane i vesele mase, a autobuska stajališta postanu prepuna.

 

Kada pređete most, možete osetiti euforiju koju sa sobom donose svi posetioci festivala. Svuda vidite nasmejane momke i devojke, koji još na ulazu u tvrđavu pevaju, zabavljaju se i đuskaju, a ponekad se može šaljivo čuti i neki narodnjak u nekoj od grupa koja se zabavlja dok pešači ka EXIT-u.

 

 

Čim prođete pored kontrolora koji skeniraju vaše ulaznice ili narukvice prolazite kroz "pretres" i vaša avantura počinje.

 

Verovatno ćete na ulazu sresti pult gde možete preuzeti mapu koja će vam pomoći da se lakše krećete na tvrđavi i da lakše pronalazaite bine gde nastupaju vaši omiljeni izvođači.

 

Sigurno je jedan od najvećih doživljaja Main stage, koji je bio rezervisan i za poznate strane i domaće izvođače. Na ovoj bini se okuplja veliki broj ljudi, pa ako volite gužvu, masu koja vas nosi - onda bi Main bio savršen doživljaj za vas.

 

Exit festival
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Kada prođete glavnu binu možete sresti niz manjih, ali ako se malo potrudite da zađete iza Main-a, stići ćete na dobro poznatu Dance arenu gde se širi posebna energija. Neka posebna neopisiva strast se osećala kod među posetiocima dok su slušali performere koji su puštali popularne hitove.

 

Exit festival
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Nakon ovog stejdža uputili smo se na drugu stranu kako bismo obišli što više bina, tako da smo naleteli na brojne izvođače koji su svojim nastupima zabavljali goste.

 

Ako nas pitate, mi bismo izdvojili Latino stage, koji je bio mešavina upravo elektro zvuka koji je dominirao na EXIT-u i latino-nota. 

 

Pored brojnih bina, ako možda ogladnite ili ožednite na EXIT-u sigurno biste primetili i broje štandove gde možete doći da kupite npr. pljeskavicu, picu, vodu, soko ili neka alkoholna pića. Bitna napomena je da sve ovo možete pazariti samo ako novac na posebnim pultovima prethodno uplatite na karticu koja je zvanično sredstvo plaćanja na EXIT-u. 

 

Exit festival
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Još jedna bitna stvar na ovom festivalu jeste i to da vas, čim prođete kroz kapiju, zapljusne posebna, slobodarska energija. Mogli ste da uživate, da igrate, da se upoznajete sa novim ljudima, da budete obučeni kako želite, da plešete kako želite, da volite koga želite, a da niko u vašem postupku ne vidi ništa loše.

 

1 / 4 Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

 

 

makonda-tracker