otvoreno

"Sloboda je sve — da voliš koga hoćeš, glasaš, nosiš masku": Bojana Vunturišević jasno i glasno protiv tabua

2

Jedna od zvezda ovogodišnjeg EXIT-a prisetila se za naš portal dana kada je dolazila na festival kao posetiteljka i imala ograničen izlazak. Sada, kako kaže, može da ostane malo duže...

foto: Antonio Ahel/ATAImages
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na ovogodišnjem Exit festivalu koji je održan na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu predstavili su se izvođači među kojima su se našle brojne svetske zvezde poput Igi Azaleje, Nika Kejva, Borisa Brejče i mnogih drugih. Među inostranim izvođačima posetiocima Exita predstavili su se i domaći performeri kao što su Senidah, Mimi Mercedes, Sajsi MC, Foks, Suril, Konstrakta, Zoi...

 

Na spisku srpskih izvođača našla se i pevačica Bojana Vunturišević, koja nije mogla da sakrije svoje oduševljenje zbog nastupa na ovogodišnjem 21. Exit festivalu. Kako i sama navodi, oseća se kao domaća na ovoj manifestaciji. 

 

Moj prvi Exit bio je 2001. godine kada sam sa 16 godina došla kao posetilac i imala izlazak do 1h. Kada je sve počinjalo ja sam morala da idem kući, a evo sada mogu malo duže da ostanem. 

 

S obzirom na to da sada na pomenuti festival dolazi kao izvođač mogla je da uporedi svoje tinejdžerski doživljaj ovog festivala sa sadašnjim. 

 

— Mnogo bolje mi je bilo sa 16 godina. Bila sam mlađa, sve me je više interesovalo. Tada sam rasla u maloj sredini, u Kostolcu i onda dođeš u veliki grad i doživiš vatrometi i misliš da si na Marsu, na nekoj sedamnaestoj planeti. Tada je trajalo 9 dana i izdržala sam. Sada to ne bih mogla. 

 

Bojana Vunturišević
foto: Instagram Printscreen

— Ovo je jedno ludilo i histerija i to je sve šta imam da kažem — opisala je oduševljeno u jednoj rečenici Exit festival.

 

Među mnogim temama kojima se bavi EXIT fondacija jeste i promocija brige o mentalnom zdravlju. Bojana je svojevremeno otvoreno govorila o ovoj temi, koja je sve manje tabu na našim prostorima, pa se sada osvrnula na svoje iskustvo. 

 

 

 Ja svakog utorka redovno idem kod moje psihološkinje. Za mene to nije tabu tema i smatram da jedino normalan razgovor o tome može da napravi to da ljudi pomisle - "Aham, nije sramota". Ja sam naučila za godinu dana da mi ne znamo jedni sa drugima da razgovaramo. Moja najbolja prijateljica ne zna da razgovara sa mnom niti ja sa njom. Uvek se nekako provuče nešto što te povredi, ali naravno da to ništa nije zlonamerno. Ti kroz psihoterapiju stičeš i neke nove veštine i nova znanja — ističe Bojana.

 

 

Podsetimo da je Exit festival nastao kao studentski društveni pokret 2000. godine i, kako se navodi na zvaničnom sajtu, danas je on jedini festival u svetu koji je izrastao iz želje za progresom i težnje ka slobodi. Ona je, kako kaže Bojana Vunturišević, sve: u ljubavi, u politici, u brizi o svom i tuđem zdravlju.

 

Sloboda je sve. O tome mora dobro da se razmisli da bi se dao dobar odgovor. Sloboda je da ja mogu slobodno da kažem na ovom Exitu da li postoji stvarno sloboda ili ne postoji, a da me niko posle toga ne cenzuriše. Sloboda je da volim onoga koga hoću da volim, sloboda je da glasam za koga hoću, a da mi niko ne viri u glasački listić, sloboda je da nosim masku na ulici, ili prevozu, a da me niko ne osuđuje i da govore da je ova glupača nasela na teorije zavere, a sloboda je da i ja ne gazim tebe što ne nosiš masku, ali da mogu da ti kažem korona je, stavi masku, vakciniši se, nije to ništa strašno — zaključila je.

 

 

makonda-tracker