preporuka

Posetite Etnografski muzej i saznajte KO SMO MI

0

Poštovaoci naše istorije, kulture, umetnosti i običaja imaju priliku da od 20. septembra ove godine u naredna tri meseca u Etnografskom muzeju, posete izložbu „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji“, kojom se obeležava se 117 godina rada Etnografskog muzeja u Beogradu.

Pojas, Kratovo, Makedonija
Pojas, Kratovo, Makedonijafoto: Promo

Postavkom izložbe „To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji“ posetiocima se nudi uvid u deo onoga što je doprinelo stvaranju identiteta naroda sa ovih prostora. Zanimanja, od praistorije do danas, kao i predmeti poznatih istorijskih ličnosti predstavljaju svojevrstan pregled istorijskog nasleđa koje čuva od zaborava Etnografski muzej.

 

anterija, paraćin
anterija, paraćinfoto: Promo

Ovom izložbom, kojom Etnografski muzej obeležava svoj dan, podsećamo na značaj nematerijalnog nasleđa poput jezika i izraza koji se gube, običaja i verovanja koja odumiru. Ono čime treba da se ponosimo je istorijski buran, zanimljiv, kulturno raznolik, ponekad i težak put koji smo prošli i postali ono što jesmo danas. Prikazani etnografski predmeti tradicionalne kulture, potkrepljeni starim fotografijama, daju jasnu sliku o društvenom poreklu, intelektualnim, estetskim okvirima koji nas određuju. Izložba pruža odgovor na pitanje šta je Etnografski muzej i šta on predstavlja za naše društvo“, kažu autori izložbe muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović i Jelena Vuletić.

svećnjak, knjaževac
svećnjak, knjaževacfoto: Promo

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine, kao izdvojeno Etnografsko odeljenje u okviru Narodnog muzeja. Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodičan život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

 

čarape, jelašnica, niš
čarape, jelašnica, nišfoto: Promo

 

makonda-tracker