Preporođen

Bora Đorđević: Treći brak produžio mi je život (FOTO)

0
Slavni roker i pesnik koji je nedavno izazvao skandal kad se na snimanju emisije pojavio pripit, uprkos tom događaju tvrdi da se mentalno, fizički i emocionalno preporodio otkako se venčao sa suprugom Dubravkom i da mu se često dešava da živi istim tempom kao kad je bio mlad.

 

S: Uprkos poročnom životu kakav se uz njega vezuje, rokenrol ispade najbolji antiejdžing program?

 

foto: Luka Šarac

Mi se radujemo kao mala deca kad održimo koncert i smislimo pesmu, grlimo se i skačemo kao na početku karijere. Valjda je večna ta želja za dokazivanjem, ali mi se radujemo i dok sviramo. Zato ne mogu da smislim reč odrađivanje jer nikad nismo odradili svirku, uvek smo poginuli.

 

Ima i druga reč koju izbegavam, a to je publika. Ona odvaja nas koji smo na sceni od onih koji su tu na svirci, a mi smo u tom trenutku svi Riblja čorba i aktivno učestvujemo u koncertu."

S: Veći deo života živeli ste prilično poročno...

Recimo da sam bio hedonista."

S: U određenom periodu otišli ste u drugi ekstrem: ostavljajući alkohol, počeli ste sa raznim dijetama, pošli u teretanu... Sad ste negde na sredini, da li se i vama čini kako ste u boljoj kondiciji nego kad ste živeli zdravo?"

Da, ovo je otprilike balans. Evo, uspeo sam da osvojim tri slovenačka vrha, to su tri brda oko Ljubljane: Rožnik, Sveta Ana i Toško čelo. Sad mi prete Šmarnom gorom koja ima preveliki uspon za moje mogućnosti, a ona se računa kao priprema za Triglav. Nikad nije kasno."

S: Jedno vreme niste pili ni pušili?

Pa ni sad ne pušim i ne pijem."

S: Popijete valjda ponekad? Gledali smo na televiziji.

Ne. Prestao sam da konzumiram alkohol posle jednog žešćeg pijanstva u javnosti. To je bilo strašno iskustvo i ne želim o tome da pričam."

S: Možda je bolje da nam kažete?

Problem je bio u tome što nisam znao da ću biti na tom snimanju, javili su mi u poslednjem trenutku jer Aleksandra Radović nije mogla da dođe. Pre toga sam pio, a bio sam i strahovito umoran. Uzeo sam čak i infuziju računajući da će me to malo oporaviti, ali nije uspelo.

 

Snimanje je trajalo do šest ujutro i urađene su dve epizode, pa je izgledalo kao da sam non-stop pijan. Na sreću, mediji su bili korektni prema meni, a na kraju je bilo jasno da je reč o nezgodnom sticaju okolnosti. Međutim, posle sam gledao tu emisiju i bilo mi je interesantno to što je, uprkos stanju u kom sam se nalazio, svaki moj komentar bio apsolutno tačan. Više ne pijem, za svaki slučaj."

S: Kako stojite sa kilažom?

Kad dođem iz Ljubljane potpuno sam zdrav, a onda u Srbiji samo udahnem vazduh i odmah dobijem tri kilograma. Neverovatno. Ceo život kuburim s tim, ugojim se od parčeta hleba i zato pazim šta jedem. Onda držim dijetu, dođem ovde i gotovo, sve se vrati. To što pazim šta jedem, ne znači da imam neku strogu dijetu. Jedem sve, nisam vegetarijanac, samo ne konzumiram hleb."

S: Otkud uloga u filmu Povratak?

Mića Jakšić je izuzetno dobar pesnik i nas dvojica družimo se već godinama. Bio je čak i pomoćnik ministra za dijasporu, čovek je svestran. Piše dečju poeziju, pravi predstave za mališane i igra u njima. Jednom prilikom pozvao me je i rekao da njegov brat snima film Povratak. Kad sam video glumačku podelu, baš sam se iznenadio.

 

Inače volim da igram epizode, pojavim se ponekad samo sa jednom rečenicom. U Šejtanovom ratniku igrao sam onog taksistu, u Tesnoj koži Čorba je pravila muziku pa smo se i pojavili, ali i pre toga glumio sam neke epizodne uloge. U mladosti neslavno sam pao na prijemnom za glumu, pa sam upisao pozorišnu organizaciju, koju sam i apsolvirao sa prosekom osam i po. Valjda zbog toga uživam da se pojavim u teatru ili na filmu."

S: Ipak, nije ovo tek puko pojavljivanje na filmu, glumačka podela je impresivna...

Džon Sevidž je legenda. Ceo svet ga pamti iz filma Miloša Formana Kosa, a igrao je u još nekim antologijskim ostvarenjima. Gledao sam i Vatrene ulice u kojima je glumio Majkl Pare, a i Nik Mankuzo je ozbiljna faca. Tu se pojavljuje i Raša Bukvić koji igra u Umri muški 5, ali ima manje teksta od mene, što je mnogo smešno."

 

S: Igrate li nekog problematičnog tipa?

Igram uzgajivača marihuane i film je teška drama dok se ja ne pojavim, a onda postaje komedija. Lepo mi je legla uloga. U celoj toj drami, u kojoj je krvi do kolena i lakata, pojavljuje se ostareli hipik, lik koji ima neka životna iskustva. Jedino je na setu nedostajalo trava."

S: Gde ste snimali i kakva je bila atmosfera na setu?

Radnja se odvija u ravnici, u Somboru, na jednoj livadi. Imao sam jedan dan snimanja i bitno mi je da se ekipa smejala dok sam radio kadrove, to mi je najveći kompliment."

S: U filmu Povratak igra još jedno veliko ime, Lazar Rokvud?

Glumačka postava u filmu ovakva je, između ostalog, i zahvaljujući Lazaru Rokvudu, koji ima iza sebe više od sto holivudskih filmova, od čega šezdesetak glavnih uloga. On sada živi sa Indijancima u Kanadi i dolazi u Holivud samo kad treba da snima. Međutim, ispostavilo se da Lazar mnogo voli Riblju čorbu. I pošto imam jednu zajedničku scenu s njim, doneo mi je poklone, kao pravi Indijanac.

 

Ja sam njemu, normalno, doneo disk Riblje čorbe, a on meni gomilu onih perlica i nakita koje volim da nosim. Vrlo lepo smo sarađivali, čak mi je rekao da će me odvesti u Holivud da napravim veliku karijeru. Dobro, malo je kasno. Mada, evo me u emisiji 'Nikad nije kasno'."

makonda-tracker