umetnik čarobnog glasa

Alen Islamović: Odsanjao sam svoje snove

3
U susret koncertu najpopularnijeg sastava Bijelo dugme, umetnik čarbonog glasa Alen Islamović je u intervjuu za Story govorio o karijeri, mladosti, prvoj ljubavi, ali i o svojim životnim satavovim i principima kojih se čvrsto drži

 

foto: Story Arhiva

Koliko je važna dobra komunikacija sa roditeljima, kućno vaspitanje i uzajamno poverenje i poštovanje u održavanju karijere kakva je Vaša?

- Roditelji su ti potpora u svemu kroz šta prolaziš u svim životnim fazama. Skrivanje nekih stvari od roditelja nije dobro za tebe. Prema roditeljima treba biti iskren. Kad odrasteš, oni ti postaju najbolji oslonac. Uvjek se tu možeš isplakati, povjeriti, tražiti savjet. Sukobi sa roditeljima su velike, velike tvoje greške, ne njihove! Jednog dana i ti ćeš biti roditelj, pa ćeš dosta iskustva uzeti od svojih roditelja. Moji su bili protiv mog bavljenja muzikom, jer su to smatrali gubljenjem vremena i godina. Ali, kad mi je krenulo, onda niko sretniji od njih!

Postoji li razlika između Vašeg odrastanja i odrastanja današnjih tinejdžera?

Moje odrastanje je bilo u provinciji, u Bihaću, gdje se svi znaju, i tko je čiji i kakvi su mu roditelji. Tu nije bilo droge, alkohola, mnogo konzumiranja cigareta jer, tko god bi te vidio, mogao te je otkucati roditeljima ili starijem bratu. Veliki gradovi donose razne draži, ali i pokore, probleme i loša društva. Ja nisam tip za veliki grad. Uvjek bježim iz tih sredina. Ako dođem u veliki grad, to je zbog posla, a mir tražim u Bihaću. To je moja oaza u kojoj sam sanjao svoje najljepše snove i njoj se uvjek vraćam. Mladi su danas neodređeni, nesigurni, prevrtljivi, nemaju čvrste stavove, misle da je sve lako, a bogami nije. Ništa, baš ništa ne pada s neba, osim ako te zakači kakav dobitak na lutriji.

 

Koji je Vaš omiljeni pisac i koja knjiga je uticala na formiranje vaših stavova?

- Moji pisci su Ivo Andrić, Meša Selimović, Branko Ćopić. Ne bih rekao da baš pisci kreiraju moje stavove. I ulica te dosta uči pameti, društvo u kojem se nalaziš, djevojka koju imaš pored sebe, muzika koju slušaš, nogometni ili košarkaški tim kome pripadaš. Sve oko tebe kreira tvoju osobnot i tvoju narav i ponašanje. Iz dana u dan ti kao spužva (sunđer) upijaš ono što tebi odgovara. Ima tipova koji ne mogu zamisliti dan, a da nisu na mestima gdje su tuče, razbijanja, alkoholiziranja, drogiranja. Ako tog nema svaki dan, oni idu u potragu gdje tog ima. Kod njih nema stavova, prioritet im je razbijanje.

 

Koja Vam je najdraža pesma u karijeri? A koju Vašu pesmu publika najrađe sluša?

- Moja najdraža pjesma koju sam prvu naučio na gitari je Crni leptir YU grupe. To je u mojim srednjoškolskim godinama bio moj najbolji bend. Publika voli pjesme Bijelog dugmeta koje sam pjevao, a ima i onih koje sam pjevao sa Divljim jagodama.

 

Nastavak intervjua i fotografije pogledajte na narednoj strani...

 

( Razgovarala: Viktorija Samardžić )
makonda-tracker