Kakve utiske nosite iz ove vinarije?
- Prvi put sam je obišla prošle godine i bila sam prijatno iznenađena pre svega ambijentom, ali i samim kvalitetom vina iz njihovog asortimana. Zahvaljujući ljubaznosti domaćina, ovog puta imala sam priliku da se detaljnije upoznam sa vinogradima i saznam nešto više o sortama grožđa koje se uzgajaju na tom prostoru. Obišla sam i novo krilo namenjeno vinskom turizmu i restoranski kompleks koji je trenutno u fazi izgradnje. Kada sve bude završeno, sigurno će to biti najlepša vinarija u Srbiji.
Poznato je da Vinarija Zvonko Bogdan ima široku paletu vrlo kvalitetnih vina. Da li vam se neko posebno dopalo i koje biste preporučili za predstojeće letnje dane?
- Ja sam ljubitelj crvenih vina, volim teran i merlo, ali za vrele letnje dane roze je najbolji izbor. Pre dva leta, izbor rozea iz Vinarije Zvonko Bogdan u našem Central park baru, pokazao se kao najbolji. Tako je i sada u našem novom lokalu D bar, u kojem gostima vrlo rado preporučujemo upravo roze iz ove vinarije
Kako se Ana Ivanović i Marija provode na Majorci, pogledajte OVDE.
Slušate li privatno muziku Zvonka Bogdana i volite li da se opustite uz zvuke tamburice?
- Iskonski uživam u tome. Potreban je samo neki ušuškan ambijent poput salaša, raspoloženo društvo i to je onda pravi hedonistički ugođaj.
Poznato je da ste hedonista, uživate u dobrom zalogaju i kvalitetnoj čaši vina. Otkuda tolika strast prema ovom božanskom piću?
- Nije mi važno mesto gde pijem vino, već društvo. Što sam starija, to više uživam u večerama sa prijateljima. Manje je bitno da li je to u kućnom ambijentu ili omiljenom restoranu, dobro vino naprosto se podrazumeva. Volim da otkrivam nove ukuse i da od proverenih ugostitelja dobijem preporuku. Sve to valjda ide s godinama. Moja majka rekla bi kako su potrebne određene godine da otkriješ prava vina, dobre pihtije i džez muziku.
Marijino krstarenje džunglom, pogledajte OVDE.
Kakvo je, po vama, dobro vino?
- Ono u čijem mirisu i ukusu uživaš, od koga nemaš glavobolju i koje te po staroj latinskoj izreci tera da govoriš samo istinu. Zaista obožavam crveno vino, a ukoliko je upareno sa dobrim crvenim mesom, užitak je potpun. Mada, za razliku od mnogih mojih prijatelja, umem sasvim lepo da se opustim uz čašu dobrog crvenog vina u toplom ambijentu svoje sobe. Dovoljna mi je neka dobra muzika i onih pola sata za relaksaciju koje nekako uspevam dnevno da ugrabim. Od belih, volim suva, a primat dajem francuskim Chablis Grand Cru vinima. Ona idu savršeno uz ribu i rižoto. Roze mi je nekako rezervisan za leto, a idealno ide uz belo meso. Što se tiče domaćih sorti, mislim da sasvim dobro pariraju stranim. U omiljenim restoranima uvek probam ono što mi preporuči osoblje, ali isto tako ne ustručavam se i da im kažem ako mi se ne dopada ono što su mi ponudili. Ja sam osoba koja traga za užicima.
Šta nedostaje Mariji Kilibardi, pogledajte OVDE.
Pri odabiru vina, da li prednost dajete domaćim vinarijama ili se ipak opredeljujete za neke uvozne brendove?
- Volim razna podneblja i neke određene godine berbe, u zavisnosti od sorte. Obožavam istarsku malvaziju, a tu je i kabola, teran, zatim italijanska, francuska, argentinska vina… Ima mnogo dobrih, ali drago mi je što je konačno i naša zemlja počela da se razvija u tom pravcu jer imamo dobro tlo za proizvodnju najlepšeg pića na svetu. Pravi dokaz za to jeste upravo i Vinarija Zvonko Bogdan čija vina po kvalitetu mogu da stoje rame uz rame sa mnogim sortama koje sam imala prilike da probam.
Poznato je da ste se oprobali i u sferi ugostiteljstva kada ste držali klub Central park. Kakva su vaša iskustva iz tog perioda?
- Klub Central park obeležio je početak jedne nove ere ugostiteljstva u Beogradu. Kada smo oživeli najlepši korner u srcu Beograda koji je godinama čamio prazan i zapušten, shvatili smo koliko je života jedan bar doneo našoj prestonici. Takva nam mesta nedostaju - pravi barovi. Onda nam se desila ta tragedija i onaj stravičan požar pa je za sekund nestalo mesto u kom je uživalo po 1.500 ljudi dnevno. Da mi iskustva iz tog posla nisu bila pozitivna, nikad se ponovo ne bih upustila u novu ugostiteljsku priču. Krajem decembra moji prijatelji i ja otvorili smo D bar, naše novo utočište u Dositejevoj ulici.
Kojim trikovima se Marija koristi za svakodnevno održavanje kose?
Trenutno vas gledamo u emisiji Žene. Da li uskoro planirate neki novi projekat?
- Privodimo kraju treću sezonu emisije Žene i čeka nas letnja pauza. Novi formati na TV Prva spremni su ili u fazi pripreme i svi će biti prezentovani krajem avgusta. Lično, željno iščekujem drugu sezonu šou- programa Tvoje lice zvuči poznato.
Razgovarala: Žaklina Milenković