Maja Nikolić: Moja tri nasmejana anđela

4
Kada je pre tri meseca dobila treće dete, ćerkicu Tiu, oko koje joj najviše pomažu stariji mališani Tea i Darko, voditeljka Maja Nikolić zajedno sa suprugom Sašom ostvarila je davnašnji san da ima veliku porodicu
foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Porodična idila voditeljke RTS-a Maje Nikolić, koju pažljivo gradi sa suprugom Sašom više od šest godina, od pre tri meseca bogatija je za još jednog člana jer su srećni supružnici početkom 2009. dobili treće dete, ćerkicu Tiu. Osim roditelja, bebici se veoma obradovala i šestogodišnja sestra Tea, kao i trogodišnji brat Darko, koji je naprosto obožavaju. I pored toga što je mama troje mališana, Maja se već deceniju i po uspešno bavi novinarstvom, a od pre mesec dana ponovo se vratila na male ekrane kao voditeljka Jutarnjeg programa na RTS-u. Njenom povratku na posao, osim kolega, obradovalo se i troje mališana koji obožavaju da gledaju mamu na televiziji.  
Story: Zašto ste počeli da radite samo dva i po meseca nakon porođaja?
- Nisam imala takve planove, ali otišla sam do direktora RTS-a Aleksandra Tijanića da mu kažem kako bih volela da se vratim na posao, misleći da će mi on reći da spremim nešto tokom leta i od naredne sezone počnem s radom. Međutim, on mi je odmah ponudio da vodim Jutarnji program četvrtkom i petkom i ja sam to prihvatila. Smatram da je to sjajan posao jer volim da radim žive i dinamične emisije, pogotovo ako ih prati ogroman broj ljudi. Ako na sve to dodamo i radno vreme koje je idealno za mame, budući da sve obaveze na poslu završim do podneva, onda je to prava odluka.
Story: Kako su vas prihvatile kolege?
- Odlično i zahvalna sam im na tome. Moj partner je Branko Veselinović i njega znam još iz vremena dok smo radili na BK televiziji. Jovana Janković je već dugo moja drugarica, a urednik je Srđan Predojević, jedan jako drag čovek. Drago mi je što se lepo slažemo, pošto emotivno pristupam poslu i imam teoriju da se pozitivna energija prenosi i na gledaoce.
Story: Svojevremeno ste na BK televiziji radili emisiju Budilnik. Koliko se ono što ste tamo radili razlikuje od posla u Jutarnjem programu RTS-a?
- Koncepcijski se ne razlikuje mnogo, ali je gledanost na javnom servisu neuporedivo veća, kao i ekipa ljudi koja je uključena u realizaciju programa.
Story: Zbog čega volite da radite emisije koje se emituju uživo?
- U takvim situacijama voditelji imaju najveću koncentraciju jer nema prostora za greške pa samim tim i najbolje rade. Novinari koji nekoliko godina rade živi program, stiču ogromno iskustvo i kasnije mogu sve da rade.  
Story: Gledaju li vas Tea i Darko na televiziji i kako reaguju?
- Da, i to im je veoma zanimljivo. Nakon moje prve emisije, Tea je otišla u vrtić i bila je srećna zbog toga što su njene drugarice primetile da radim na televiziji.
Story: Jesu li se njih dvoje obradovali kada su dobili sestru Tiu?
- Da, čak i više nego što smo suprug i ja očekivali. Njih dvoje obožavaju bebicu. Darko se prema njoj odmah postavio kao stariji brat i stalno je mazi i čuva, dok je Tea sada već velika devojčica pa mi pomaže u sitnim poslovima oko bebe. Dosta mi je lakše nego kada je sinčić bio mali.
Story: Kako je protekla vaša treća trudnoća?
- Pošto je moja trudnoća bila visoko rizična, sve vreme sam morala da mirujem. Inače, sa Teom sam kroz drugo stanje prošla bez ikakvih poteškoća. Stalno sam bila aktivna, čak sam u devetom mesecu svakodnevno šetala sedam kilometara. Međutim, sa Darkom i Tiom imala sam probleme, naročito poslednji put kada sam morala da pijem hormone kako bih održala trudnoću. Pošto volim aktivan život, višemesečno mirovanje nije mi bilo prijatno. Ipak, kada vam je cilj dete, onda ne postoje nepremostive prepreke.
Story: Da li su se starija ćerkica i sinčić radovali zbog toga što im je mama devet meseci bila kod kuće?
- Njima je bilo lepo jer smo stalno bili zajedno. Uživam da budem sa decom i trudim se da sve podredim njima. To vreme kada smo zajedno, dok se igramo, predstavlja smisao mog života. Za mene je porodica jedina prava vrednost i tu uopšte nemam dilemu.
Story: Ima li i vaš suprug iste stavove?
- Naravno, porodicu moraju da grade dve osobe. Nas dvoje smo oduvek hteli da imamo skladnu zajednicu sa mnogo dece.
Story: Jeste li planirali treću bebu?
- Kada je reč o porodici, ne verujem baš u nepredviđene okolnosti i moja deca su na svet došla željeno i planirano. Suprug i ja smo oduvek pričali o tome kako želimo troje dece i svoj cilj smo i ostvarili.
Story: Mislite li da je to bila hrabra odluka, pošto se žene sve češće odlučuje na jedno ili najviše dvoje dece?
- Mnogo više stvari se promeni kada imate jedno pa dobijete drugo dete, nego kada dođe treća beba. Sigurno je da imam mnogo više obaveza i da mi je organizacija ključna stvar, ali postoji fenomen da žene koje rade i imaju dvoje ili troje dece, sve postižu i to zato što vrlo brižno planiraju i organizuju svoje vreme. Imam veliku sreću jer od supruga dobijam svu moguću pomoć, a na poslu su kolege divne prema meni.
Story: Jeste li uspeli da uklopite posao sa obavezama oko bebice?
- Jesam, ali mnogo mi pomažu sestra, majka i Sašina mama, kao i Zorica, žena koja radi kod nas već šest godina. Naravno, morala sam da se odviknem od spavanja, iako sam kao devojka bila najveća spavalica. Već tri meseca nisam prespavala nijednom celu noć, ali to mi uopšte ne smeta.
Story: Da li je Tia već imala grčeve i kako ste prošli kroz taj period?
- Moja ćerkica nije imala velike probleme, a taj period sa Teom bio mi je najgori jer nisam bila iskusna mama. Koliko čovek strepi nad prvim detetom i stalno je u nekom grču da li mu nešto fali, toliko su sa drugim detetom sve te brige kao rukom odnesene. Sa Teom sam bila najkruća i prilikom njenog vaspitanja, Darku je već popuštano mnogo više, a mislim da ćemo Tiu svi da mazimo zato što sam uvidela koliko brzo deca porastu. Čim krenu u vrtić, dobiju neka druga interesovanja, tako da ukućani više nisu centar njihovog sveta.
Story: Šta vam je najbitnije kod odgajanja mališana?
- Sa troje dece moraju da postoje pravila koja se poštuju. Mislim da deca vole disciplinu i mnogo bolje funkcionišu u jasno definisanom okruženju, a sve mimo toga je pružanje velike količine ljubavi. Oni su individue koje se rađaju sa određenim osobinama i ne verujem u to da čak i najmanje dete možemo da promenimo. Suprug i ja se trudimo da im pružimo sigurnost, da znaju kako su mama i tata uvek uz njih ma šta se dešavalo. 
Story: Kada je reč o vaspitanju dece, da li se sa suprugom oko svega dogovarate?
- Naravno, uvek postoje situacije kada neko od nas ne podržava ono što drugi uradi, ali imamo čvrst dogovor da sve eventualne dileme raspravimo sami. Pred decom uvek nastupamo jedinstveno, pošto bi se u njihovim glavicama stvorila konfuzija kada bi im govorili različite stvari.
Story: Jesu li Tea i Darko sličnog karaktera?
- Potpuno su različiti, budući da je Tea dete za primer, dok nam je Daki izvrnuo život naopačke. On je veoma energičan, ali je emotivan i ima nežnu dušu. Jedva čekam da bebica malo poraste pa da vidim kakva će biti. Ona je za sada vesela i mila, a posebno voli da se umiljava tati.
Story: Planirate li četvrto dete?
- Za sada ne i to samo zato što mislim da u toj situaciji ne bih mogla da deci posvetim dovoljno pažnje. Možda za deset godina, kada budu malo porasli, dobijemo novog člana porodice.

Ivana Nikolić

makonda-tracker