Edvard Norton: Teorije zavere su u svima nama

0
Proslavio se igrajući uloge u akcionim filmovima, a ovoga puta ostvarila mu se želja da bude deo projekta koji razotkriva postavke današnje realnosti.
Edvard Norton
Edvard Norton

Američki glumac Edvart Norton (42) biće glavni junak filma Bornovo nasleđe, četvrtog nastavka poznatih ostvarenja koji sadrže pridev Bourne. Poznati glumac i režiser otkriva da mu je scenarista Tony Gilroy poslužio kao glavana inspiracija da prihvati ovaj izazov, objašnjava na koji način se pripremao za novu ulogu, kao i čime se bavio za vreme kratkog odsustva sa filmskog platna.

S: Šta novo nam donosi film Bornovo nasleđe u odnosu na prethodne delove ovog ostvarenja?

- Odlična stvar je to što postoji povezanost između filmova za čiji scenario je zadužen Tony Gilroy. Bournovi nastavci posvećeni su teorijama zavere koje postoje u nama. Ono što ovaj film izdvaja u odnosu na druge je to što scenarista ne pokušava da započne nešto drugačije, već širi postojeću priču i tada shvatite da je prvi film zapravo latica jednog istog cveta. Sada se cvet otvara, a vi uviđate da je ceo svet zapravo deo nečega.

S: Rekli ste da volite filmove koji se bave istraživanjem toga kako funkcioniše svet, da li je i Bornovo nasleđe film koji otkriva pozadinu svetskog uređenja?

- U većini Tonyjevih filmova postoji istraživanje o tome na koji način su svetske korporacije uspele da kontrolišu naše živote. On je to uradio posmatrajući pravni sistem i tržišnu konkurenciju, a sada je to učinio osvrnuvši se na obaveštajni svet. Mislim da je ova tema veoma aktuelna.

S: Možete li da nam objasnite način na koji se ovo delo ophodi prema naučnim eksperimentima?

- Ovo je jedna od onih tema za koju je Tony rekao - Nemoj da govoriš o tome (smeh). Bornovo nasleđe govori i o saradnji koja postoji između vlada, korporacija i nauke. Otkriva nam kako su ove stvari međusobno isprepletane, kao i to kako one ponekad završavaju u tome da kreiraju moralnu sivu zonu.

S: Da li biste ovaj film svrstali u red akcionih filmova?

- Ne, ovo nije isključivo akcioni film. Tu postoje mnoge ideje i senke koje su povezane.

S: Da li je lik koga tumačite zločinac...?

- Mislim da svi likovi u filmu, uključujući i Byera koga ja igram prave određene izbore i odluke i u njima postoji dosta kompromisa.

S: Kako ste se pripremali za ulogu u Bornovom nasleđu?

- Čitao sam o tome kakva je priroda agencija unutar vlade da bih razumeo razliku između resora koji prihvataju da se bave stvarima o kojima govori film. Bilo mi je potrebno da se upoznam sa tim jezikom. Scenario je veoma inteligentno napisan, realan je.

S: S obzirom na to da nismo imali priliku da vas vidimo u filmu neko vreme, čime ste se bavili u tom periodu?

- Gradio sam pozorište u Njujorku, ali napravio sam dva filma prošle godine. Obično ne radim u više od dva filma godišnje. Pisao sam i nekoliko scenarija, dok je moja kompanija producirala određen broj ostvarenja. Proveo sam više od godinu dana pišući miniserije za HBO pod nazivom Neustrašiva hrabrost.

S: Koliko je proces pravljenja mini serija sličan procesu angažovanja na filmu?

- Rad na serijama za HBO trajao je veoma dugo. Ne znamo kada ćemo to snimiti. Ja uvek radim mnoštvo stvari u isto vreme zato što nikada ne znate koja od njih će prva da se odvije.

 

Stefan Tošović

 

makonda-tracker