njami

Najbolji recept za hrskav domaći falafel: Preukusan ručak od leblebija u kojem ćete uživati (korak po korak)

0

Prvi i osnovni savet je da ne koristite konzervirane leblebije.

Sa čim najradije jedete falafel?
Sa čim najradije jedete falafel?foto: Shutterstock/Timolina

Popularan bliskoistočni specijalitet, falafel pravi se od leblebije i začina koje se formiraju u ćuftice.

 

Budući da se pravi od leblebija koje su pune proteina, ovo je sjajno jelo u danima kada želite da "odmorite" organizam od mesa.

 

U nastavku vam predstavljamo najbolji recept za falafel, kao i uputstvo kako se pravi korak po korak:

 

Sastojci:

 

  • 2 šolje leblebija
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja svežih listova peršuna
  • 3/4 šolje svežeg lišća korijandera
  • 1/2 šolje svežeg mirođije
  • 1 mali crni luk
  • 7-8 čena belog luka
  • So po ukusu
  • 1 kašika mlevenog crnog bibera
  • 1 kašika mlevenog kima
  • 1 kašika mlevenog korijandera
  • 1 kašičica kajen paprike, po želji
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike tostiranih semenki susama
  • Ulje za prženje
  • tahini

 

Priprema:

 

Ono što je veoma bitno da zante jeste da nikako ne treba da koristite konzervirane ili kuvane leblebije, jer će učiniti smesu vlažnom, pa će se raspadati prilikom prženja.

 

Isto tako, da bi vam falafel ispao super, najbolje je dan pre nego što ćete ga praviti, potopiti leblebije i 1/2 kašičice sode bikarbone u vodi, tek toliko da prekrije leblebiju. Neka odstoje preko noći, 18 sati i duže.

 

Pre nego što počnete da spremate falafel, ocedite leblebije i osušite ih.

 

U blender stavite leblebije, začinsko bilje, luk, beli luk i začine, pa izblendajte dok se sve ne sjedini.

 

Prebacite mešavitu falafela u posudu i pokrijte, pa je ostavite u frižideru oko jedan sat. 

 

Pre prženja u smesu za falafel dodajte prašak za pecivo i susam.

 

Pokupite kašikom smesu za falafel i formirajte pljeskavice ili kuglice.

 

Pržite falafel u dubokom, vrelom ulju 3 do 5 minuta dok ne postanu hrskavi i srednjebraon boje. 

 

Priženi falafel staviti na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi upili višak ulja.

 

BONUS VIDEO

 

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

 

makonda-tracker