kontroverza za kontroverzom

Nije cenio "ružne i debele", iznova šokirao svet: Ko je biznismen uhapšen zbog vođenja prostitucije i trgovine ljudima?

0

Tokom svoje višedecenijske karijere, Majk Džefriz je uspeo da kompaniju koja je poslovala u minusu dovede do neslućenih visina, a često je bio na meti kritika zbog problematičnog načina reklamiranja čuvenog brenda.

Majk Džefriz, bivši CEO kompanije Abercrombie & Fitch Co. 2012. godine
Majk Džefriz, bivši CEO kompanije Abercrombie & Fitch Co. 2012. godinefoto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Majk Džefriz, nekadašnji izvršni direktor kompanije Abercrombie & Fitch Co. (A&F) i njegov dugogodišnji emotivni partner Metju Smit uhapšeni su i optuženi za vođenje prostitucije i međunarodnu trgovinu ljudima, javljaju strani mediji.


S njima je iza rešetaka završio i Džejms Džejkobson, navodno posrednik para, a oni se terete da su vrbovali mlade muškarce za seks i iskorišćavali ih na događajima organizovanim u te svrhe širom sveta, a Džefriz i Smit su ranije sve negirali.


Pravni zastupnik poznatog biznismena je izjavio za BBC da će na optužbe "detaljno odgovoriti kada javno bude saopštena optužnica", a istraga ovog medija ranije je pokazala da je iza njihovih navodnih aktivnosti stajala odlično uigrana mreža posrednika.

 


Ko je Majk Džefriz?


Majkl Stenton Džefriz rođen je u Americi i odrastao u Los Anđelesu, kao sin Donalda R. Dežfriza, koji je posedovao lanac prodavnica opreme za proslave. Poto se školovao u prestižnim ustanovama u Engleskoj i SAD-u, između ostalog i u Poslovnoj školi Univerziteta Kolumbija.

Nakon rada u nizu uspešnih kompanija, osnovao je 1984. svoj brend Alcott & Andrews, koji se fokusirao na poslovne žene, ali je već pet godina kasnije morao da proglasi bankrot i zatvori firmu.


Od 1992. do 2014. bio je izvršni direktor maloprodaje i predsednik modnog giganta Abercrombie & Fitch Co, a za to vreme je osmislio preokret u kom je od kompanije koja godišnje gubi 25 miliona dolara postala brend koji zaražuje dve milijarde svake godine do 2006.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 4TC (@4tcentt)


Ipak, njegov pristup je nailazio na kritike jer je odeća reklamirana kao nešto za "kul decu", navijačice i muške zvezde školskih sportskih timova, a tu su bili i seksualno neosetljivi slogani i polunagi modeli u reklamnim kampanjama.


Seksi odeća na seksi ljudima je bilo ono što su želeli – rekla je kasnije Kejti Hertert, Džefrizova asistentkinja od 2004. do 2006. godine.

 


Štaviše, brend je angažovao muškarce da bez majica stoje ispred prodavnica, čime su mamili kupce da uđu radnje koje su podsećale na noćni klub svojim dizajnom enterijera, a na police su prskani parfemi A&F Fierce.

I sam Majk Džefriz je šokirao svojim izjavama, od kojiih je verovatno najpoznatija ona da njihova odeća nije za "debele i ružne ljude".


Zato mi angažujemo lepe ljude da rade u našim buticima – rekao je za Salon 2006. godine biznismen. – Želimo da ljudi koji lepo izgledaju privuku druge ljude koji lepo izgledaju, želimo da se reklamiramo kul i zgodnim ljudima. Nećemo se reklamirati nikome ko nije takav.

 


Džefriz je, inače, od 1971. godine bio u braku sa Suzan Hensen, s kojom je dobio jednog sina. Međutim, 2006. Salon.com je pisao da je Majk Džefriz "gej muškarac" i da ne deli krov sa svojom suprugom, a od 2013. godine je živeo sa Metjuom Smitom i njihovim ljubimcima.

 

BONUS VIDEO

Uznemirujući podaci o trgovini ljudima

 

makonda-tracker