Od sirotišta do zvezda: Životna priča kreatorke čiji nakit danas nose najpoznatije žene sveta, a Kejt Midlton je obožava

0

Život je za nju imao zanimljiv scenario - od sirotišta, preko usvojenja, do uspeha koji je bio nagrada za sve kroz šta je kao dete prošla

KETRIN SE PROSLAVILA NAKITOM KOJI NOSE NAJMOĆNIJE ŽENE SVETA
KETRIN SE PROSLAVILA NAKITOM KOJI NOSE NAJMOĆNIJE ŽENE SVETA foto: Carlos Tischler / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kreatorak Ketrin Zoraida Blekvel jedna je od kreatorki čija životna priča mami uzdahe svakog ko se ikad zapitao ko je lepa Kolumbijka koja svojim nakitom osvaja svet.

 

Četrdesetdvogodišnja Ketrin Blekvel prati gotovo bajkovita životna priča, sa vrlo teškim i traumatičnim početkom, ali i te kako lepim i uspešnim krajem.

 

Ketrin je rođena u Kolumbiji, u siromašnoj porodici, zbog čega se njena majka odlučila da je napusti. Jednog dana dok je putovala autobusom dodala je bebu strancu koji je već bio u njemu rekavši mu da će je prudrži samo dok ona uzme svoje torbe. Onda se više nije vratila. 

Beba je predata u sirotište u Bogoti, a Ketrin  je jednom prilikom ispričala da ljudi u sirotištu nisu imali pojma o tome kako se zove, niti kada je rođena... Mogli su samo da pretpostave da ima između mesec i dva i dali su joj ime Zoraida Garsija.

 

U međuvremenu, škotski par koji živi u Americi i koji se borio da se ostvari u ulozi roditelja nalazio se na listi onih koji su čekali da usvoje dete. Sirotište im je poslalo slike bebe Zoraide Garsije.

 

Malo je reći da su bili oduševljeni, pa su odmah otišli u Bogotu kako bi započeli proces usvajanja bebe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZORAIDA (@catherinezoraida)

- Došli su da me pokupe, vratili su me u Virdžiniju i nazvali me Ketrin, a za srednje ime su mi zadržali Zoraida - ispričala je kreatorka.

 

Njena majka, Eden, bila je veoma kreativna, ali nije imala motiva da se bavi kreativnim poslom. Ipak, kada je u Ketrin videla tu osobinu, to ju je ohrabrilo da ponovo pokrene kreativno biće u sebi. Ohrabrivala je i Ketrin da ide tim pute. Nije smatrala da je toliko važno akademsko obrazovanje, koje Ketrin i nije išlo od ruke, a kasije se ispostavilo i da za to ima dobar razlog - disleksiju.

 

Blekvel je išla u umetničku školu u Edinburgu, a porodica se vratila u Danblejn, u Škotskoj. Tokom diplomiranja pohađala je kurs za nakit i srebrninu i „odmah se zaljubila“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZORAIDA (@catherinezoraida)

Njen prvi posao je bio kod luksuznog draguljara Tea Fenela 2009. godine, gde je sticala znanje i praksu radeći svakodnevno sa svojim 70-godišnjim majstorom u radionici, „koji je pravio nakit još od malih nogu, tako da je imao bogato iskustvo koje je preneo svojoj učenici.

 

Kasnije je radila za škotskog kujundžera Grahama Stjuarta, praveći „ogromne srebrne činije i lonce za čaj“ s njegovim potpisom kao i dizajnirajući asortiman za modne brendove uključujući Vivijen Vestvud, Metjua Vilijamsona i Lulu Ginis.

 

Modni rad je, kaže, bio "brzi i žestoki". Vestvud je posebno bio zahtevan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZORAIDA (@catherinezoraida)

- On je tačno znao šta želi i na meni je bilo da oživim njegove ideje. Jedan od njih su bili ovi neverovatni rogovi prekriveni kubnim cirkonijumom, postavljeni na tijaru: tako neverovatno i kultno - rekla je ona jednom prilikom.

 

Godine su prolazile, ona je gradila svoje znanje, a onda su stigli i rezultati koji su bili impresivni.

 

Jednog dana videla je da princeza od Velsa nosi minđuše koje je ona dizajnirala i malo je reći da je bila prezadovljn.  Fotografija tadašnje vojvotkinje od Kembridža tokom turneje povodom Dijamantskog jubileja bila je na naslovnim stranama svih nacionalnih novina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZORAIDA (@catherinezoraida)

- Izgledala je neverovatno. Bila je svečano obučena za večeru sa kraljem Malezije, u dugačku svečanu haljinu Aleksandra Mekvina i nosila je moj nakit - kaže Blekvel. 

 

Kao što vojvotkinja – sada princeza od Velsa – obično radi, ponovo je nosila te komade kasnije na turneji. Kupila je još nakita od Zoraide, uključujući minđuše „Fern drop“ i zlatne „Mistle Kiss“ minđuše od180 funti, koje je nosila na nekoliko nastupa na Zoom-u tokom izolacije, minđuše „fern hoop“ (220 funti ), koji je nosila na Vimbldonu 2019. i vrlo nedavno prikladno nazvane „krunske paprati“ (160 funti), „koje bismo valjda mogli uskoro videti na njoj“ - kaže Blekvel smejući se.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kreatorka otkrila kako da uvek izgledate kao milion dolara

 

makonda-tracker