život ju je lomio

Igrala je s Alenom Delonom i u slavnom srpskom filmu: Najlepša zvezda Evrope zasijala je preko noći – i tako i izbledela

0

Ubrzo nakon što je proglašena ženom godine u Francuskoj, glumica je doživela da njena karijera počinje da bledi, a potom joj je otkrivena i razorna bolest.

Alen Delon i Ani Žirardo u filmu 'Roko i njegova braća'
Alen Delon i Ani Žirardo u filmu "Roko i njegova braća"foto: Marceau Cocinor - Titanus SPA / AFP / Profimedia

Nakon smrti francuskog glumca i ikone evropske kinematografije Alena Delona, mnoge televizije emitovale su neke od njegovih najboljih i najcenjenijih filmova iz višedecenijske karijere, a neizostavno je bilo ostvarenje "Roko i njegova braća" (Rocco e i suoi fratelli) italijanskog režisera Lukina Viskontija iz 1960.


U jednom od najboljih filmova u karijeri Alena Delona igralo je više poznatih glumaca, a glavna ženska uloga pripala je još jednoj francuskoj zvezdi – Ani Žirardo.


Čuvena glumica bila je najpoznatija po ulogama nezavisnih, neretko usamljenih žena koje se suočavaju s teškim svakodnevnim borbama.

 

 

To nije bilo slučajno – Ani jeodgajala samohrana majka, koja ju je od malih nogu učila da bude nezavisna, pa se ona odlično snalazila u ovim rolama, a bila je i žena koja svoju uspešnu filmsku karijeru smatrala sredstvom za život, a ne životnim stilom.


Rođena je u Parizu 1931. godine, a nakon što je završila prestižni konzervatorijum nastupala je s velikim uspehom u pozorištu.

 

Na filmu je debitovala 1955, u ostvarenju "Trinaestoro za stolom" (Treize à table), a potom su se nizale uspešne uloge i brojni zapaženi filmovi. I publika i kritika su je obožavali, a ostalo je zapisano da je Ani opisivana kao "najbolji dramski temperament u posleratnom periodu".

 


Šezdesetih je nizala jedan uspešan projekat za drugim, a krajem decenije je imala priliku da se okuša i u jugoslovenskoj kinematografiji. Igrala je ulogu Reze u filmu "Biće skoro propast sveta" Aleksandra Petrovića, a na režisera je ostavila snažan utisak.


Zadovoljan sam ulogom Ani Žirardo, iako je materijal još uvek iseckan i usitnjen. To je odlična glumica. Imaću je u vidu kada budem spremao i moj sledeći film – rekao je za "Čik" reditelj 1968.

 


Do sedamdesetih je već doživela je da je Paris Match proglasi ženom godine, kada je njena popularnost dostigla vrhunac, ali je već osamdesetih karijera počela da joj opada. Devedesetih je već bila bleda, poluzaboravljena zvezda, a tada je uveliko trajala njena borba protiv depresije i alkoholizma.


Tokom karijere koja je trajala pet decenija, zabeležila je skoro 150 uloga, a prestižnu nagradu "Cezar" osvojila je triput. Uz to je nagrađena i "Molijerom" i "Davidom de Donatelom", a bila je nominovana i za BAFTA nagradu.

 

Alen Delon uručio je Ani Žirardo nagradu Molijer 2002. godine
Alen Delon uručio je Ani Žirardo nagradu Molijer 2002. godinefoto: PIERRE VERDY / AFP / Profimedia

Na samom početku svoje filmske priče, udala se 1962. godine za italijanskog glumca Renata Salvatorija, s kojim je dobila ćerku Đuliju. Oni su se nakon izvesnog vremena rastali, ali se nisu razveli, pa su i dalje bili u formalnom braku kada je on preminuo 1988.


Ani je 2006. hrabro izašla u javnost sa ispovešću o tome kako na njen život utiče Alchajmerova bolest, a uskoro je bila simbol borbe protiv ovog oboljenja u Francuskoj. Preminula je u Parizu 2011, u 80. godini.

 


Kakva je zvezda Ani Žirardo bila pokazuje to što je 17 opština u Francuskoj odlučilo da nazove ulice po njoj, a jedna je od šest istaknutih ličnosti posleratne francuske kinematografije čiji su likovi 2012. bili odštampani na poštanskim markama.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kultni američki film inspirisan jugoslovenskim

 

makonda-tracker