neverovatna priča

Spasao joj je život – i platio ogromnu cenu: Filmska epizoda iz života Olivere Jevtić donela joj je večnog prijatelja

0

"Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno", ispričao je godinama kasnije sportista koji je rizikovao sve kako bi pomogao srpskoj atletičarki i njenom treneru.

foto: Uroš Stojanović, Mondo
foto: Uroš Stojanović, Mondo

U petak, 26. jula, počinju nove Olimpijske igre, a svaki put kada se pomene najprestižnije i najmasovnije svetsko takmičenje na našim prostorima je jedna od prvih asocijacija Olivera Jevtić.


Atletičarka koja je godinama bila svetao primer dugovečnosti u teškim sportskim disciplinama – maratonu, polumaratonu, trkama na pet i deset hiljada metara i krosu – dočekuje OI u slavljeničkom raspoloženju jer baš danas slavi 47. rođendan.


Iako je godinama bila sinonim za olimpijca, Olivera Jevtić nikada nije spadala u slavne ličnosti koje se preterano eksponiraju, pa ni njen privatni život nije bio zastupljen u medijima. A on je bio, s obzirom na to o kakvoj je sportistkinji reč, vrlo zanimljiv – uz jednu potresnu filmsku epizodu.

Pre mnogo godina domaći mediji su pisali o Stenliju Kiprutu, kenijskom atletičaru i nekadašnjem svetskom prvaku, kog smo imali priliku da viđamo u društvu srpske atletičarke. Ono što su mnogi primetili jeste da Stenli na šaci leve ruke ima samo palac, a nisu znali da je to cena njegove hrabrosti kako bi spasao slavnu Užičanku.

 

Šta se desilo Oliveri Jevtić u Keniji 2007?


Olivera Jevtić i Stenli Kipruto upoznali su se u Keniji 2007. godine, kada je naša atleteičarka sa svojim trenerom Slavoljubom Kuzmanovićem otišla u Eldoret. Tada je izbio nasilni sukob posle izborne krize u Keniji, a naš tim nastavio je da radi i vredno trenira uprkos paklu koji ih je okruživao.


Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju – ispričala je kasnije naša sportistkinja za Blic.

 

Olivera Jevtić je jedna od najuspešnijih srpskih sportistkinja u istoriji
Olivera Jevtić je jedna od najuspešnijih srpskih sportistkinja u istorijifoto: Marina Lopičić

Oliverin partner na treningu bio je Stenli Kipruto, koji je insistirao na tome da su im životi u opasnosti, pa je svoje srpske kolege odveo iz Eldoreta da bi im pomogao da stignu do aerodroma Džomo Kenijata i napuste zemlju.


Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka – prisetila se ona.


Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad – ispričao je Kuzmanović.

 


Nakon što su Olivera i Slavoljub uspeli da stignu do leta za evakuaciju, Kipruto je uhvaćen, a pobunjenici su ga mučili i odsekli mu četiri prsta.


Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste... Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji – rekao je kasnije Kipruto.

Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba – ispričao je atletičar za Blic.

 

Olivera Jevtić
Olivera Jevtićfoto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC


Zauvek mu ostajemo zahvalni. Srećni smo što smo ga imali uz sebe kad su nam glave visile o koncu – zakjučili su Olivera i Slavko.


Olivera Jevtić i Stenli Kipruto postali su time prijatelji za ceo život, a Kenijac je došao u Užice i pridružio se timu "Mladost".


Ja sam mu ovde domaćin i prijatelj – rekla je atletičarka jednom prilikom nakon toga. – Trenirajući sa mnom i po programu mog trenera Kuzmanovića uspeo je da pobedi na nekoliko trka.

 


Vraćao se Stenli u Srbiju više puta, a 2020. pobedio je na polumaratonu u Čačku.

 

BONUS VIDEO

Šta Nole treba da promeni pred OI?

 

makonda-tracker