odabrala je drugi put

U Jugoslaviji je važila za čudo i ponavljala: "NE UMEM DA GLUMIM!" Gde je nestala glumica koje obeležila osamdesete?

0

Početak osamdesetih godina prošlog veka doneo je dva veoma zapažena projekta, koje je obeležila mlada Zagrepčanka koja je potom odlučila da zauvek okrene leđa glumi – i nije se pokajala

Anamarija Petričević u filmu 'Pejzaži u magli'
Anamarija Petričević u filmu "Pejzaži u magli"foto: deemee3yeah, Youtube Printscreen

Osamdesete godine bile su kulturno plodne i donele svetu neke od najboljih muzičkih albuma i filmova u istoriji, ali je ovo bilo vreme kada su mnogi mladi poklekli pred zlokobnim delom koji je često pratio tadašnji rokenrol – heroinom.


Snimljeno je mnogo filmova koji je trebalo da podignu svest o opasnostima konzumiranja ove droge, do koje se dolazilo lako, a dok je u svetu njpoznatiji "Mi deca sa stanice ZOO", u Jugoslaviji je to bilo ostvarenje "Pejzaži u magli".


Film Jovana Joce Jovanovića iz 1983. godine doneo je priču o tinejdžerki Leli, koja posle svađe s roditeljima i incidenta u školi raskida s dečkom i odlazi da živi s narkomanom i dilerom, s kojim prolazi kroz niz dramatičnih situacija.

 

Anamarija Petričević u filmu 'Pejzaži u magli'
Anamarija Petričević u filmu "Pejzaži u magli"foto: deemee3yeah, Youtube Printscreen

Potresnu priču maestralno je iznela mlada glumica Anamarija Petričević, koja je u vreme objavljivanja filma imala samo 18 godina, a mnogi se pitaju gde je ona danas.

Vrtoglavi uspon Anamarije Petričević


Anamarija Petričević rođena je u Zagrebu 1965. godine, a još od malih nogu ušla je u svet glume, kroz čuveno Zagrebačko kazalište mladih. Takođe je pohađala i srednju umetničku školu Centar za kulturu i umjetnost u Zagrebu.


Nakon jedne predstave u kojoj je igrala sa 15 godina, režiser Milivoj Puhlovski pozvao je mladu glumicu da bude deo ekipe serije "Smogovci", koja je uskoro postala veliki hit TV Zagreb.

 

 

Anamarija je u njoj igrala lik Dunje u 22 epizode, a potom je dobila glavnu ulogu u "Pejzažima u magli".


Kako se pisalo, ona je dobila ovu priliku na preporuku svog teče Radeta Šerbedžije, legendarnog jugoslovenskog glumca koji je u ovom ostvarenju igrao lik oca glavne junakinje.


Iako joj se predviđao veliki uspeh, Anamarija nije smatrala da ima to što je potrebno da bi postala glumačka zvezda.

 

Anamarija Petričević nije prepoznala svoj talenat


Kažu mi da imam talenta, a ja mislim da nemam. Istina je da jako volim film, obožavam snimanje, mogu da snimam ceo dan s najvećim zadovoljstvom, mogu da snimam, čini mi se, celog života. Ono što mi je potrebno je iskustvo – objasnila je Anamarija u intervjuu za "RTV Reviju" 1984. godine, koji je preneo Yugopapir, i na pitanje je li zadovoljna svojom ulogom u "Pejzažima u magli" odgovorila:


Nisam. Ja mislim da je to jako slabo!

 

Anamarija Petričević u filmu 'Pejzaži u magli'
Anamarija Petričević u filmu "Pejzaži u magli"foto: deemee3yeah, Youtube Printscreen

Nakon ovog filma, Anamarija Petričević vratila se "Smogovcima" i nakon ovog projekta donela odluku da se ipak neće baviti glumom celog života.


Sve mi je to bilo zabavno i super mi je bilo zaraditi neki novac, ali glumu sam jednostavno smatrala hobijem. Nisam nameravala u tome ostati i danas mi nije žao – izjavila je jednom prilikom. – I sad pogledam reprizu te serije, ali uvek mi nekako bude neugodno. Eto, jednostavno mislim da loše glumim.


Kako je preneo Depo.ba 2010. godine, Anamarija je otišla u sasvim druge vode i u to vreme je radila kao komercijalna direktorka u kompaniji Weitnauer, koja je zastupnik modne kuće Chanel.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Godina kada je Jugoslavija stala

 

makonda-tracker