gluma mu je promenila život

Od fabrike konzervi do uloga koje se i danas pamte: Tužna životna priča Dragomira Bojanića Gidre

0

Kao mali Gidra je ostao siroče, a tokom života oči je imao samo za jednu ženu 

ŽIVOTNA PRIČA DRAGOMIRA BOJANIĆA GIDRE JE TUŽNA I TEŠKA
ŽIVOTNA PRIČA DRAGOMIRA BOJANIĆA GIDRE JE TUŽNA I TEŠKA foto: Printscreen/Instagram/Žabokrečina

Glumačka legenda Dragomir Bojanić, poznat kao Gidra, jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ. Iako ga život nije mazio, Dragomir je uvek bio tu da zasmejava druge ljude, čak i onda kada mu je najmanje bilo do smeha.

 

Još kao mali pokazao je izuzetan glumački talenat, a savršen smiso za humor ga nije napustio ni tokom poslednjih dana koje je proveo u postelji na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

 

Dragomir Bojanić Gidra je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu. Kao mali doživeo je strahote Drugog svetskog rata u kojem je izgubio oca, a majka Novka mu je umrla od tuberkuloze.

Iako sam na svetu uspeo je da završi srednju školu za preradu mesa, voća i povrća nakon čega je radio u fabrici konzervi "Crvena zvezda". Kao dečak pokazao je odličan talenat za glumu i kao mlad počeo da vodi dramsku sekciju u firmi u kojoj je radio. 

 

Ubrzo je počeo da igra u amaterskom pozorištu, a na studije glume u klasi Raše Plaovića upisao se nekoliko godina kasnije u Beogradu.  Postoje priče da su kolege iz pozorišta skupile novac da bi Gidra mogao da dođe u Beograd na Akademiju.

 

Na festivalu u Puli 1974. osvojio je Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića "Svadba" (1973), nastalom prema istoimenom romanu Mihajla Lalića. Tokom snimanja ovog ostvarenja krstio je u Moskvi, u doba najjačeg komunizma, svoju mezimicu Jelenu.

MNOGI GA PAMTE KAO ŽIKU IZ ISTOIMENE SERIJE
MNOGI GA PAMTE KAO ŽIKU IZ ISTOIMENE SERIJE foto: Youtube Printscreen

Najveću popularnost je stekao ulogom Žike Pavlovića u serijalu "Žikina dinastija". Njegove replike iz te serije i dan-danas prepričavaju, a kako je i tvorac serijala Zoran Čalić rekao: "Snimio bih do danas 20 Žikinih dinastija. Međutim, Gidru ne može niko da zameni".

 

Tokom svoje duge i blistave karijere Gidra nikada nije koristio kaskadere. Obožavao je konje.

 

Osim zgog uloga Gidra je domaćoj javnosti bio zanimljivi i zbog toga što je uprkos velikoj popularnosti Gidra tokom celog života voleo samo jednu ženu, Ljiljanu Kondtić. S Ljaljom, kako ju je zvao, bio je u braku čitav život. 

 

KAO MALI OSTAO JE BEZ OBA RODITELJA
KAO MALI OSTAO JE BEZ OBA RODITELJAfoto: Youtube Printscreen

1970. godine dobili su ćerku Jelenu. Priča se da je suprugu i bebu glumac dočekao ispred porodilišta sa troja kola punih muzičara iz Skadarlije.  Ljiljana se nakon udaje odrekla svoje karijere, jer je želela da se posveti porodici, jer kako je rekla "valjda je to nama ženama u krvi".

 

Dragomira Bojanića Gidru kolege i prijatelji pamte kao - ljudinu. Iako obožavan u narodu, deluje kao pomalo zaboravljen jer nijedna ulica niti prestižna glumačka nagrada ne nosi njegovo ime. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju.

 

Bonus video:

Glumica o legendarnom Gidri

 

makonda-tracker