veliki stvaralac

Njen pravi Žika se družio sa Vorholom: Malo ko zna da je muž Dare iz Ludih godina SLAVNI SRBIN koga poštuje cela AMERIKA

0

Svi je znaju kao legendarnu Žikinu Daru, ali njen privatan život je za mnoge velika nepoznanica. 

 

 

Ko je muž Darinke Dare Čalenić?
Ko je muž Darinke Dare Čalenić? foto: Youtube Printscreen

Naša poznata glumica Darinka Dara Čalenić najveću popularnost je stekla ulogom u kultnom serijalu Lude godine ili ako vam je draže Žikina dinastija. 

 

Dobila je veliki broj nagrada za svoj rad u karijeri, a kada je bila na vrhuncu, dok je bila aktuelna rola čuvene Žikine Dare Pavlović, ona je odlučila da samo nestane sa glumačke scene. 

 

Darinka je prekinula ugovor koji je imala, ali to je uradila iz jednog od najlpeših mogućih razloga. 

 

Daru Čelanić svi najbolje pamte po roli Žikine Dare
Daru Čelanić svi najbolje pamte po roli Žikine Dare foto: Youtube Printscreen

- Prijatno je kada čujem da me svi pamte po ‘Žikinoj dinastiji’. Priča se da su mnogi tu TV seriju Zorana Čalića gledali čak po nekoliko puta. Morala sam da prekinem snimanje i da odem kod svog supruga u Ameriku. Ne sviđa mi se što je lik Dare postao suviše popularan: kad god me vide na ulici, ne obraćaju mi se kao Dari Čalenić nego sa ‘ljubi ga majka’. Moja odluka da sa svojim mužem živim u Americi razlog je što sam prekinula ugovor - rekla odavno Dara Čalenić.

 

Kako je pričala, jeste napustila Dragomira Bojanića Gidru u filmu Lude godine, ali ona i njen suprug, njen pravi Žika, su imali veoma lep život u Amercii

 

- Život u Kembridžu bio je vrlo raznovrstan. Volim gimnastiku, pa sam slobodno vreme koristila da vežbam, a uveče u bioskop, pozorište ili na koncert u čuvenom bostonskom Simfonijskom holu. Mnogo sam čitala i putovala. Svaku zimu smo provodili na Floridi - pričala je glumica

 

Darinka i Vlada su se u SAD, između ostalih, družili i sa nekim od velikana tog vremena.

 

- Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu. Davno je bilo da se setim - pričala je Dara u jednom intervjuu za Kurir.

 

Ko je muž Darinke Dare Čalenić?

 

Vladimir Petrić je bio muž Darinke Dare Čalenić
Vladimir Petrić je bio muž Darinke Dare Čalenić foto: Damir Dervišagić

A ko je Darin suprug i čovek zbog kojeg rešila da napusti Srbiju i ode u SAD?

 

U pitanju je Vladimir Vlada Petrić, koga na Vikipediji predstavljaju kao srpskog, američkog i jugoslovenskog teoretičar, istoričar i estetičar filma i univerzitetski profesora. 

 

Vladimir je imao tu čast na predaje na prestižnom Harvardu,a  uz to je jedan od osnivača čuvenog filmskog arhiva Harvarda.

 

Darinka Čelanić i Vlada Petrić su se u poznim godinama vratili u Beograd
Darinka Čelanić i Vlada Petrić su se u poznim godinama vratili u Beograd foto: Damir Dervišagić

Koliko su Amerikanci cenili ovog velikog čoveka lepo ilustruje i to što je prvi naučnik sa titulom doktora filmologije na Njujorškom univerzitetu u USA.

 

Iako nije volela da daje intervjue, kada bi odlučila da to učini, svi su bili zaprepašćeni njenom jednostavnošću i iskrenošću.

 

Dara i Vlada su, u poznim godinama, odlučili da se vrate u Srbiju. Došli su u Beograd 2014, gde su proveli poslednje godine svog života. 

 

Vlada je preminio 2019. u 91. godini, dok nas je Darinka napustila 2021. kad je imala 86 godina. 

 

Bonus video: 

 

 

 

Glossy tim - Kurir -  Ljubomir Radanov

 

 

 

makonda-tracker