otac soula

Imao je 12-oro dece sa 10 različitih žena, a protiv poroka je gubio bitke: Intrigantan život čoveka kog su zvali – ČUDO

0

Legendarni muzičar, tekstopisac i kompozitor Rej Čarls, oslepeo je sa samo 7 godina, imao 12 dece sa 10 žena, a smrt brata nikada nije preboleo. Njegova životna priča i dan danas jedna je od najinteresantnijih u svetu slavnih.

Rej Čarls umro je na današnji dan
Rej Čarls umro je na današnji danfoto: Philippe Gras / Zuma Press / Profimedia

Rejmond Čarls Robinson, kako je puno ime slavnog muzičara, rođen je u Džordžiji 1930. godine u siromašnoj porodici kao prvo dete Arete i Bejlija Robinzona. Celog života izuzetno je bio vezan za majku, a priča o njegovom rođenju liči na scenario nekog filma. 

 

Naime, Areta kao dete ostaje bez majke, a kako otac nije bio u stanju da se stara o njoj, usvojili su je porodični prijatelji – Meri Džejn i Bejli Robinzon. Kada je navršila 15 godina, Areta ostaje trudna sa Bejlijevim i svojim prvim detetom – Rejem Čarlsom

 

Zanimljiv je podatak da su slavnog pevača zajedničkim snagama odgajale njegova majka i prva gospođa Robinzon, a otac ih je ubrzo napustio. U drugoj godini života, Čarls dobija mlađeg brata Džordža.

 

Svoj dar za muziku Rejmond otkriva tokom ranog detinjstva. Već sa 3 godine, počeo je da uči da svira klavir u Red Ving kafeu Vajlija Pitmana, koji je često pomagao mališanovoj majci kada bi se našla u finansijskim problemima. 

 

U petoj godini života Čarls doživljava veliku traumu, koja će ostaviti trajne posledice po njegovo zdravlje. Naime, njegov mlađi brat Džordž udavio se u kadi za pranje veša, a od šoka Rej počinje da gubi vid, te do 7.  godine već ostaje potpuno slep

 

 

Svoj raskošni muzički talenat nastavio je da neguje u Školi za slepe i gluve na Floridi, gde se posvećuje usavršavanju na instrumentima poput klavira, saksofona, klarineta, trube i orgulja. 

 

Bio je izuzetno vezan za svoju majku, a nakon njene smrti Rejmond napušta školu i postaje putujući muzičar. Nastupao je širom Amerike, imitirajući tada popularne umetnike kao što su Čarls Braun i Net King Kol, a ubrzo je stekao prepoznatljivost po lokalnim klubovima u celoj zemlji. 

 

Mladi muzikant 1953. godine potpisuje ugovor sa diskografskom kućom "Atlantic records" i snima svoje prve hitove poput "Mess Around", "I Got a Woman" i "I Love Her So".

U to vreme bio je planetarno popularan njegov imenjak, bokser Rej Robinzon, te je muzička zvezda u usponu odlučila da odbaci svoje prezime i predstavi se javnosti samo kao – Rej Čarls. 

 

Njegov prvi veliki hit bio je singl "I Got a Woman" iz 1954. godine. Pesma se našla na čelu R&B top liste mesec dana nakon što je izdata, a u pitanju je bio dotada neviđeni spoj gospela (crkvene muzike) i R&B – a, čime Rej Čarls utemeljuje svoj muzički stil poznatiji kao "soul".

 

Mada je publika bila oduševljena, kritičarima je trebalo vremena da uvide da Čarls ne spaja crkvenu muziku sa "đavoljom", kako su ga optuživali, već da je genijalni začetnik jednog potpuno novog i čarobnog muzičkog pravca.

 

Rej Čarls poznat je kao 'otac soula'
Rej Čarls poznat je kao "otac soula"foto: Philippe Gras / Zuma Press / Profimedia

Popularnost Reja Čarlsa ide uzlaznom putanjom, naročito od 1960. godine kada dobija Gremi nagradu za pesmu "Hit the Road Jack", kao i za pesmu posvećenu njegovoj Džordžiji "Georgia on My Mind".

 

 

Popularnost, slava i trauma iz detinjstva Reja Čarlsa odvode u svet poroka. Naime, 1964. godine muzičar iz Džordžije biva uhapšen na aerodromu zbog posedovanja nedozvoljenih supstanci, nakon čega odlazi na lečenje u kliniku za zavisnosti od droge. Pri izlasku objavljuje pesmu "Crying Time", a govorilo se da nikada nije uspeo da izađe iz začaranog kruga droge.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOPCI (@topchurchlive)

 

SIMBOL OTPORA

 

Ostao je upamćen kao simbol borbe za ljudska prava –  naročito kada su u pitanju nedostajuća prava Afroamerikanaca u njegovoj rodnoj zemlji. Jednom prilikom, organizator koncerta u okviru Čarlsove turneje zatražio je da publika crne i bele rase budu fizički razdvojene – Rej je to odbio, što je rezultovalo zabranom nastupanja na teritoriji Džordžije.

 

Ironija života ogleda se u tome što 25 godina nakon pomenutog nemilog događaja pesma "Georgia on My Mind" postaje zvanična himna ove države. Na taj način nepravda prema Rej Čarlsu je ispravljena, a SAD su pokazale da osuđuju bilo kakvu diskriminaciju obojene rase, kao i da cene umetnike svih boja kože

 

 

PRIVATAN ŽIVOT

 

Mada se ženio 2 puta, Čarls ima čak 12 dece sa 10 različitih žena. Prvi brak sa Ajlin Vilijams Robison trajao je samo godinu dana, dok je brak sa Delom Biatris Havard Robinson narušilo muzičarevo neverstvo, kao i njegova neraskidiva veza sa heroinom. Žena koja je uz Reja Čarlsa provela njegove poslednje dane, bila je Norma Pinjela. 

 

– Ja sam rođen sa svojom muzikom, ona je jedan od mojih vitalnih delova, slično kao i moja krv, moja nasušna potreba poput hrane i vode. Ne možete me posmatrati odvojeno od nje. Možete nas razdvojiti samo hirurškim putem – bile su reči slavnog Reja Čarlsa.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Iako je slep, seče drva, kosi, okopava i uspešan je sportista

 

 

 

makonda-tracker