imala je samo 33 godine

Poslednji dah i atom snage dala je – SVOM SINU: Tragična životna priča glumice iz serija koje je Srbija obožavala

1

Igrala je u nekim od najpopularnijih sitkoma devedesetih i obeležila jednu od najuspešnijih serija 21. veka, a jedan izlazak u prirodu sa sinom bio je fatalan za nju

Glumica Naja Rivera sa sinom Džosijem
Glumica Naja Rivera sa sinom Džosijemfoto: Osvaldo / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Američka glumica Naja Rivera još kao dete pokazivala je veliki dar za scenu, a agenta je imala i pre nego što je prohodala.


Rođena je u Kaliforniji 12. januara 1987. godine, u porodici afroameričkog, nemačkog i portorikanskog porekla. Njen otac Džordž je IT stručnjak, koji je radio u kompanijama Disney i Universal Music, dok joj je majka Jolanda agentkinja za prodaju nekretnina i nekadašnja manekenka.


Kada je imala samo 8-9 meseci, Naju je počeo da predstavlja isti agent koji je brinuo o karijeri njene majke, a porodica se preselila u Los Anđeles da bi se devojčica okušala u modelingu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naya Rivera (@nayarivera)


Kao dete je na brojnim događajima u Kaliforniji upoznala veliki broj zvezda, uključujući Tupaka Šakura, a sprijateljila se i s jednom od bratanica Majkla Džeksona, kog je obožavala od malih nogu.

Još kao beba se pojavljivala u reklamama, a prvi značajniji glumački posao dobila je sa četiri godinre, kada je igrala u sitkomu The Royal Family 1991. Još uvek nije umela da čita, pa joj je bilo teško da nauči svoje replike, ali je bila uporna i pažljivo slušala i u kasnijem toku karijere nikada nije imala problem s pamćenjem teksa.


Prisustvovala je, kao sasvim malo dete, smrti glumca Reda Foksa, koji je na setu umro nakon srčanog udara. Kako je kasnije ispričala, on joj je bio dobar prijatelj od prvog susreta i smatrala ga je zamenom za deku, te ju je ovaj događaj ostao njena velika trauma i tuga.

 

Naja Rivera na dodeli Emi nagrada
Naja Rivera na dodeli Emi nagradafoto: EPA-EFE/PAUL BUCK

Tada se zaljubila u televiziju i glumu, a kasnije je igrala u nizu uspešnih serija, uključujući "Čuvare plaže", "Princa od Bel Era", "Pod istim krovom", "Istražitelji iz Majamija"... Najveću slavu je, ipak, stekla ulogom Santane Lopez u seriji "Glee", u kojoj je pokazala svoj talenat za pesmu, ples i glumu i bila jedna od najvećih zvezda ovog projekta.


Dve godine nakon pojavljivanja u seriji potpisala je i diskografski ugovor s kućom Columbia Records, a iako nije uspela da objavi studijski album, kako je planirano, postigla je uspeh zahvaljujući pesmi "Sorry", koja se našla na nekoliko top-lista.

 

 

Turbulentan život Naje Rivere


Kao da je znala da će nas mlada napustiti, još 2016. godine objavila je svoje memoare "Žao mi je, ali nije mi žao: Snovi, greške i odrastanje", u kojima je podelila mnogo detalja o svom životu.


Pisala je o svojim teškim tinejdžerskim danima, depresiji, anksioznosti i anoreksiji.

Zaista sam blia izgubljeno dete – zaključila je.

 

Naja Rivera
Naja Riverafoto: Scooter / AFF-USA.COM / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Od 2000. do 2004. bila je u vezi s glumcem Tadžom Morijem, kog je znala još od svoje četvrte godine, kada su se upoznali na snimanju jedne reklame.


Tokom snimanja serije "Glee", bila je vezi s kolegom Markom Solingom, a ona joj je donela mnogo nevolja. Njihova veza bila je turbulentna i okončala se brzo, a na zahtev Solingovog PR-a, a glumica je kasnije pričala da je imala osećaj da je taj raskid "najgora stvar koja joj je desila". Soling je 2015. uhapšen zbog posedovanja dečije pornografije, a glumica je u svojoj knjizi priznala da je nakon tog saznanja ostala "u potpunom šoku".


Nakon toga je bila u kratkoj vezi s glumcem Rajanom Dorsijem, a u atuobiografiji je priznala da je kratko nakon rastanka imala abortus 2010. jer je njena karijera tek počinjala u pravom obliku. Nije mu priznala godinama – tek 2014, kada su se pomirili, rekla mu je za svoju odluku, koju je on razumeo i podržao.

 

Naja Rivera i Rajan Dorsi
Naja Rivera i Rajan Dorsifoto: Image Press / Splash / Profimedia

Naja Rivera bila je potom u vezi s muzičkom zvezdom Big Šonom od 2013. do 2014, a on joj je posvetio više pesama. Kako je istakla jednom prilikom, za njihov raskid saznala je "kada i ceo svet" – ostavio ju je putem medija.


Posle ovog raskida, ponovo se pomirila s Dorsijem, za kog se udala u Meksiku 2014. godine, a potom su naredne dobili sina Džosija Holisa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naya Rivera (@nayarivera)

 

Ipak, par se rastao dve godine posle venčanja, a u međuvremenu je ona povezivana s glumcem Dejvidom Spejdom, što nikada nije potvrđeno.


Zatim je Naja 2017. godine uhapšena zbog navodnog fizičkog napada na bivšeg supruga, ali su obe optužbe odbačene i par se dogovorio da podeli starateljstvo nad sinom.


Jednom prilikom je izjavila da misli da bi "mogla da bude biseksualka".

Smrt Naje Rivere


U julu 2020. svet je šokirala vest da je Naja Rivera nestala. Njen sin, tada četvorogodišnjak, pronađen je sam u iznajmljenom čamcu na jezeru u Kaliforniji. U pitanju je jezero Piru na koje je ona išla godinama, a smatralo se da je ondlična plivačica, pa je malo ko pomišljao da postoji mogućnost da se ona utopila.


Mama je otišla da pliva i nije se vratila – rekao je Džosi kada su ga pitali šta se dogodilo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naya Rivera (@nayarivera)


Kako je dečak objasnio, oni su plivali zajedno, a majka mu je pomogla da se vrati u čamac i nije uspela da se i sama popne, nakon čega je nestala ispod vode. Džosi je gledao Naju kako se muči da se izvuče iz vode i zove upomoć, dok je on pokušavao da pronađe konopac da bi joj pomogao.


Već narednog dana je policija potvrdila da se veruje da je glumica mrtva, a njeno telo je pronađeno pet dana nakon nestanka.


Skupila je dovoljno snage da spase svog sina, ali ne i sebe – rekao je šerif Okruga Ventura.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/PAUL BUCK


Autopsijom je utvrđeno da je uzrok smrti Naje Rivere slučajno utapanje, kao i da ona nije bila pod dejstvom droge ili alkohola, niti je bila povređena.
Sahranjena je u Holivudu nakon ceremonije koja je okupila njene najbliže.


Nakon Najine smrti, mediji su pisali da se njena sestra Nikejla Rivera, iniače poznata manekenka, uselila kod njenog bivšeg muža Rajana Dorsija. Ona to nije ni potvrdila ni demantovala, ali je više puta naglasila da je njen prioritet njen sestrić.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Glumac napustio Holivud zbog karijere u Srbiji

 

makonda-tracker