detalji su strašni

Grčevi su joj slomili rebra: Selin Dion ispričala kako izgledaju najteži trenuci njene borbe protiv misteriozne bolesti

0

Kanadskoj muzičkoj divi otkriven je redak i neizlečiv sindrom o kom se ne zna mnogo, a ona je sada opisala kako izgledaju neki od njenih napada

Selin Dion u svom dokumentarcu 'I am: Céline Dion' priča o borbi protiv sindroma ukočene osobe
Selin Dion u svom dokumentarcu "I am: Céline Dion" priča o borbi protiv sindroma ukočene osobefoto: Prime Video / Ferrari / Profimedia

Muzička senzacija Selin Dion uskoro će objaviti svoj dokumentarni film I am: Céline Dion, a tim povodom je progovorila u nekoliko intervjua o svojoj teškoj, višegodišnjoj borbi protiv retke bolesti s kojom živi.


Kandskoj pevačici je, podsetimo, dijagnostikovan sindrom ukočene osobe, redak neurološki poremećaj koji može da izazove grčeve mišića i koji ju je na neko vreme odvojio od uspešne karijere.


Selin Dion nedavno je ispričala da je čak 17 godina ignorisala simptome svoje teške bolesti za koju lek i dalje ne postoji, a sada je za NBC objasnila koliko je zapravo ova bolest komplikovana.

U jednom trenutku su mi rebra bila polomljena, pa može biti vrlo teško... – rekla je pevačica i na pitanje novinarke Hode Kotb može li grč da bude tako intenzivan da slomi rebro odgovorila klimanjem glave.

 


Selin je istakla i da, kada doživi iznenadne grčeve mišića u grlu, ima osećaj "kao da je neko guši, kao da joj steže grkljan", a istakla je da grčeve ima na više mesta na telu.


Može da se desi u abdominalnoj regiji, u kičmi, u rebrima – dodala je i opisala kako izgledaju njeni grčevi u mišićima ruku. – Zgrčeni su, ali u položaju u kom ne možete da ih pomerite.


Selin Dion je ovaj redak i neizlečiv sindrom otkriven 2022. godine, nakon čega je odložila planiranu turneju. Ranije je pričala da joj sindrom ukočene osobe izaziva poteškoće pri hodanju i da ne može da koristi glasne žice i peva na način na koji navikla.

 

Selin Dion jedna je od najvećih muzičkih senzacija krajem 20. veka
Selin Dion jedna je od najvećih muzičkih senzacija krajem 20. vekafoto: EPA/ANTHONY ANEX

Pevačica je u aprilu o svojoj borbi pričala za francusko izdanje magazina Vogue, kada je priznala da je prošla kroz mnogo preispitivanja.

Isprva sam se pitala – zašto ja? Kako mi se ovo desilo? Šta sam uradila? Jesam li ja kriva? – istakla je muzička diva. – Život vam ne daje odgovore. Samo morate da ga živite! Imam ovu bolest iz nepoznatog razloga. Ja to vidim ovako – imam dva izbora. Ili ću da treniram kao sportista i da radim naporno ili ću se isključiti i biće gotovo, ostaću kod kuće, slušati moje pesme, stajati ispred ogledala i pevati sebi samoj.


Ona je objasnila da je njen izbor – borba.

 

Selin Dion u svom dokumentarcu 'I am: Céline Dion' priča o borbi protiv sindroma ukočene osobe
Selin Dion u svom dokumentarcu "I am: Céline Dion" priča o borbi protiv sindroma ukočene osobefoto: Prime Video, Youtube Printscreen

– Izabrala sam da radim, svojim telom i dušom, od glave do pete, sa svojim medicinskim timom. Želim da budem najbolje što mogu. Moj cilj je da ponovo vidim Ajfelov toranj! Imam mnogo snage u sebi. Znam da me ništa neće zaustaviti – kaže Selin Dion.

 

BONUS VIDEO

Šta je burnout sindrom?

 

makonda-tracker