OVO MORATE DA PROČITATE

Zbog nje je Elizabeta postala kraljica, bila je boginja AFERA i opasna ZAVODNICA: 5 šokantnih činjenica o Volis Simpson

1

Kraljica je možda najduže vladajući monarh Velike Britanije, ali postoji još jedna žena koja je zauvek promenila monarhiju u zemlji: Volis Simpson

VOLIS SIMPSON JE PROMENILA TOK ISTORIJE
VOLIS SIMPSON JE PROMENILA TOK ISTORIJE foto: Wolfgang Kühn / United Archives / Profimedia

Vojvotkinja od Vindzora, čuvena Volis Simpson, rođena je u Americi i upravo je ona bila ta zbog koje je kraljica Elizabeta, potpuno neočekivano, preuzela tron.

 

Kao što bi svaki obožavalac Krune mogao da vam kaže, suprug Volis Simpson, kralj Edvard VIII, odrekao se prestola posle manje od godinu dana vladanja jer njegova porodica (i parlament) nisu hteli da prihvate Simpsonovu, ženu koju je voleo (a koja je bila razvedena, i to dva puta)  za kraljicu.

 

Edvardova abdikacija (po kojoj je bio poznat kao vojvoda od Vindzora) postavila je njegovog brata Džordža VI na tron, čime je sadašnja kraljica Elizabeta II postala naslednica.

 

 

Simpsonovu najviše pamte po ovom skandalu koji je promenio tok istorije, ali ona je živela 50 fascinantnih godina nakon abdikacije svog muža - i vodila je jednako zanimljiv život kao i pre nego što je postala deo kraljevske porodice.

 

Ovo su neki od manje poznatih detalja o Volis Simpson.

 

1. Bila je zvezda od malih nogu

 

Rođena na granici Merilenda i Pensilvanije, a odrasla u Merilendu, čak i oni koji su poznavali Volis kao dete mislili su da je ona nešto posebno - ali ih je to činilo nervoznim.

VOLIS JE IZAZIVALA VELIKU PAŽNJU JAVNOSTI
VOLIS JE IZAZIVALA VELIKU PAŽNJU JAVNOSTI foto: ullstein bild / ullstein bild / Profimedia

- Neki od roditelja u to vreme verovali su da postoji nešto izuzetno u vezi sa Volis i da je njen uticaj bio zloban - napisala je En Seba, autorka knjige Ta žena: Život Volis Simpson, vojvotkinje od Vindzora.

 

Pohađala je srednju školu u jednoj od najprestižnijih privatnih institucija u Merilendu, Oldfildu, gde je bila najpoznatija kao buntovnica - sklona iskradanju, pušenju cigareta i bila je kao magnet za muškarce. Taj isti magnetizam je Edvarda privukao k njoj decenijama kasnije.

2. Udavala se dva puta pre nego što je upoznala Edvarda

 

U prvi brak je ušla 1916. godine, kada je imala 20 godina, sa poručnikom Erlom Vinfildom Spenserom. Upoznali su se u pomorskoj vazduhoplovnoj bazi u Pesakoli na Floridi, gde je Valis bila u poseti svojoj rođaki Korin Mustin, koja je takođe bila u mornarici. Pošto je Spenser bio vojnik, par je često bio razdvojen, a Volis je dosta putovala i sama, čak je u jednom trenutku provela godinu dana u Kini. Kada se vratila u Sjedinjene Države 1925. godine, ona i Spenser su se razdvojili, da bi se na kraju razveli 1927.

VOLIS I EDVARD SU PRKOSILI SVIMA I SVEMU
VOLIS I EDVARD SU PRKOSILI SVIMA I SVEMU foto: Daniel Frasnay / akg-images / Profimedia

Ponovo se udala, ovog puta za Ernesta Oldriča Simpsona, izvršnog direktora za brodarstvo, 1928. Nakon što su se venčali, živeli su u Londonu, ali su bili primorani da se presele nakon što su njene investicije propale tokom kraha na Volstritu 1929. godine. Volis je posle upoznala Edvarda preko zajedničkih prijatelja. Njihova afera je počela 1934, ali njen brak sa Simpsonom nije zvanično okončan sve do 1937 - iste godine kada je Edvard abdicirao.

3. Imala je mnogo afera - ali nije mogla da ima decu 

 

Tokom sva tri njena braka, Valis je bila poznata kao neverna. Kako se pisalo, afera tokom njenog prvog braka, tokom koje je ostala trudna, pa abortirala, ju je ostavila neplodnom. Dok je živela u Kini, upoznala je grofa Galeaca Čijana u Pekingu - čoveka koji će kasnije biti zet Benita Musolinija i ministar spoljnih poslova u njegovoj vladi - sa kojim je imala aferu. Zatrudnela je, pa prekinula trudnoću. Procedura je pošla po zlu i nije mogla da ima decu u budućnosti, prema biografiji Čarlsa Hajama, Volis: Tajni životi vojvotkinje od Vindzora.

EDVARD JE ABDICIRAO ZBOG VOLIS SIMPSON
EDVARD JE ABDICIRAO ZBOG VOLIS SIMPSONfoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

4. Imala je impresivnu kolekciju nakita

 

Iako nikada nije bila engleska kraljica, sigurno je imala kraljevski impresivnu kolekciju dragulja. U njenoj riznici nalaze se brojni Kartierovi komadi po narudžbi, uključujući narukvicu od safira, narukvicu od ametista i tirkizne boje i set prstena i ogrlicu od koralnih perli sa smaragdnom kopčom. Tu je i dijamantski broš u obliku psa, drugi u obliku leptira, pramen prirodnih i kultiviranih bisera i privezak od topaza i dijamanata.

 

Mnogi od ovih predmeta su nedavno bili na prodaju u Sotebi's-u 2013. Aukcija njenih dragulja iz 1987. postavila je rekord u to vreme, sa ukupnim brojem komada za preko 50 miliona dolara. Na aukciji 2013. prikupljeno je preko 6 miliona dolara.

 

 

U zaokretu kraljevske sudbine, pre nego što su predmeti izašli na aukciju 1987. godine, Mohamed Al Fajed, otac Dodija Al Fajeda, koji je poginuo zajedno sa princezom Dajanom u saobraćajnoj nesreći 1997., pokušao je da kupi najveći deo kolekcije.

 

5. Mnogi su sumnjali da je nacistički špijun

 

Edvard je sada poznati simpatizer nacista, a u godinama pre i tokom Drugog svetskog rata, neki su smatrali da je Valis nemački agent i nacistički špijun. Ove sumnje su se samo pojačale kada su ona i Edvard posetili Nemačku 1938. godine, gde su upoznali Adolfa Hitlera. Prema biografiji Grega Kinga o Volis, vojvotkinji od Vindzora, Hitler je nakon sastanka rekao da bi „bila dobra kraljica“. Ova izjava, naravno, nije učinila ništa da poništi bilo kakve glasine o nacističkoj vezi. Sama Valis ih je tada demantovala u pismima svom mužu.

ZAHVALJUJUĆI VOLIS ELIZABETA JE DOŠLA NA TRON
ZAHVALJUJUĆI VOLIS ELIZABETA JE DOŠLA NA TRON foto: Profimedia

Pre rata, živeli su u Parizu, iz kojeg su potom pobegli u Bijaric, u Španiju, a zatim u Lisabon (gde su spavali sa drugim osumnjičenim nemačkim agentom), da bi na kraju sleteli na Bahame 1940, gde su ostali narednih pet godina. Posle rata su se vratili u Francusku, gde su živeli do kraja zajedničkog vremena. Valis je nastavio da živi tamo nakon Edvardove smrti 1977.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

makonda-tracker