zavoleo je pogrešnu

ELIZABETA NIJE NI SANJALA O KRUNI: Priča o kraljičinom stricu Edvardu VIII, čoveku koji se zbog ljubavi odrekao trona

1

Stric Elizabete Druge i tadašnji kralj suprotstavio se konzervativnom narodu, Crkvi, svojoj porodici, tradiciji i političkim liderima Britanije i 1936. godine zaprosio ženu koja mu je bila zabranjena.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U januaru 1936. godine, stariji sin pokojnog kralja Džordža V proglašen je za kralja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i svih dominiona britanskog Komonvelta i cara Indije. Nikada, doduše, nije bio krunisan - pre nego što je stigao do ceremonije krunisanja morao je da prepusti presto mlađem bratu.

 

Ono što u trenutku kada je Edvard postao kralj nije bilo poznato široj javnosti jeste da je on već dve godine bio u strastvenoj vezi s Volis Simpson, američkom državljankom i suprugom uglednog Britanca Ernesta Simpsona. Ernest je bio drugi suprug šarmantne Volis, koja se nekoliko godina ranije razvela od američkog pilota Vina Spensera.

 

 

1 / 6 Foto: Profimedia

 

U desetom mesecu vladavine Edvarda VIII pojavile su se glasine da ne samo što kralj ima aferu sa Simpsonovom nego planira i da je oženi. Krajem oktobra, ona je podnela zahtev za razvod od Simpsona, što je podstaklo priče da je vrag odneo šalu i da u tračevima i te kako ima istine.

 

Ipak, u Britaniji je dugo sve ostajalo na glasinama. Dok je u Americi štampa naširoko izveštavala o ljubavnim i državničkim mukama kralja Edvarda, s druge strane Atlantskog okeana ona je ostala nema. Danas, međutim, znamo da je kralj trpeo ogroman pritisak iako nije morao svakog dana da se suočava s medijskim natpisima.

 

Premijeri dominiona usprotivili su se ovom braku jer su verovali da narod nikad neće prihvatiti ženu s dvojicom bivših muževa, posebno jer Anglikanska crkva zabranjuje preudaju kada je bivši suprug i dalje živ. Kralj Edvard imao je na umu i da bi premijer Ujedinjenog Kraljevstva Stenli Boldvin podneo ostavku u slučaju da do tog braka dođe, što bi dalje dovelo do pada vlade i novih izbora.

 

"... Kraljica postaje kraljica države. Zbog toga pri izboru kraljice mora da se čuje i glas naroda", napisao je Boldvin u pismu kralju Edvardu.

Protiv kršenja tradicije pobunili su se i aristokratija, ministri i, očekivano, kraljevska porodica. Štaviše, kraljevoj majci kraljici Meri rečeno je da Volis Simpson ima neku vrstu seksualne kontrole na Edvardom i da je znanja potrebna za tako nešto stekla u kineskom bordelu. Policijski detektivi koji su u to vreme pratili Simpsonovu izvestili su da se ona, paralelno s vezom s Edvardom, viđala s automehaničarom Gajem Trandlom. Supruga američkog ambasadora odbila je da večera u njenom društvu. Pojavile su se čak i glasine da je kraljeva ljubavnica nacistički agent.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker