elizabeta je nije podnosila

Udavala se 3 puta, zbog nje je kralj abdicirao: 5 šokantnih činjenica o ženi koju su Britanci mrzeli više od Megan Markl

0

Detalji iz života Volis Simpson, skandaloznoj Amerikanki koja je ukrala srce Edvardu VIII sigurno će vas iznenaditi 

foto: Wolfgang Kühn / United Archives / Profimedia
foto: Wolfgang Kühn / United Archives / Profimedia

Kraljica Elizabeta II je možda najduže vladajući monarh Velike Britanije, ali postoji još jedna žena koja je zauvek promenila vlast u monarhiji - Volis Simpson.

 

Vojvotkinja od Vindzora Volis Simpson rođena je u Americi, koja je umrla na današnji dan 1986. godine, razlog je zašto je kraljica Elizabeta na kraju preuzela tron.

 

Kao što bi svaki obožavalac Krune mogao da vam kaže kralj Edvard VIII, odrekao se prestola posle manje od godinu dana jer njegova porodica (i parlament) nisu hteli da prihvate Simpsonovu, ženu koju je voleo (i koja je bila dva puta razvedena) kao kraljicu.

 

 

Edvardova abdikacija postavila je njegovog brata Džordža VI na tron, čime je sadašnja kraljica Elizabeta II postala naslednica.

 

Simpsonovu svi najviše pamte po ovom skandalu koji je promenio istoriju, ali uprkos svemu, ona je živela 50 fascinantnih godina nakon abdikacije svog muža u raskoši i bogatstvu.

 

Volis Simpson je vodila jednako zanimljiv život i pre nego što je postala deo kraljevske porodice. Evo samo nekoliko najzapaženijih.

 

Voliš Simpson je imala buran život
Voliš Simpson je imala buran životfoto: Profimedia

 

Bila je zvezda od malih nogu

 

Rođena na granici Merilenda i Pensilvanije, a odrasla u Merilendu, čak i oni koji su poznavali Volis kao dete mislili su da je ona nešto posebno - ali ih je to činilo nervoznim.

 

- Neki od roditelja u to vreme verovali su da postoji nešto izuzetno u vezi sa Volis i da je njen uticaj bio zloban - napisala je En Seba, autorka knjige "Ta žena: Život Volis Simpson, vojvotkinja od Vindzora".

 

Pohađala je srednju školu u jednoj od najprestižnijih privatnih institucija u Merilendu, Oldfildu, gde je bila najpoznatija kao buntovnica - sklona iskradanju, pušenju cigareta i menjanju momaka. Bila je omiljena u školi, kao magnet je privlačila vršnjake. Taj isti magnetizam je Edvarda privukao k njoj decenijama kasnije.

 


Udavala se dva puta pre nego što je upoznala Edvarda

 

Njen prvi brak sklopljen je 1916. godine, kada je imala 20 godina. Njen prvi muž je bio poručnik Erl Vinfild Spenser. Upoznali su se u pomorskoj vazduhoplovnoj bazi u Pesakoli na Floridi, gde je Valis bila u poseti svojoj rođaki Korin Mustin, koja je takođe bila u mornarici. Kako je Spenser bio u vojsci, par je često bio razdvojen, posebno zato što je Volis dosta putovala sama, čak je u jednom trenutku provela godinu dana u Kini. Kada se vratila u Sjedinjene Države 1925. godine, ona i Spenser su se razdvojili, da bi se na kraju razveli 1927. godine.

 

Ponovo se udala, ovog puta za Ernesta Oldriča Simpsona, izvršnog direktora za brodarstvo, 1928. Nakon što su se venčali, živeli su u Londonu, ali su bili primorani da se presele nakon što su njene investicije pale tokom kraha na Volstritu 1929. godine. Njen brak sa Simpsonom zapao je u krizu kada je upoznala Edvarda preko zajedničkih prijatelja. Njihova afera je počela 1934, ali njen brak sa Simpsonom nije zvanično okončan sve do 1937 - iste godine kada je Edvard abdicirao.

 

Kralj Edvard VIII je abdicirao zbog žene koju je voleo
Kralj Edvard VIII je abdicirao zbog žene koju je voleofoto: Profimedia

 

Imala je mnogo afera - od kojih je jedna bila povezana sa tim zbog čega nije mogla da ima decu 

 

Tokom sva tri njena braka, Volis je bila poznata kao neverna. Mediji su pisali da ju je jedna afera tokom njenog prvog braka ostavila neplodnom. Dok je živela u Kini, upoznala je grofa Galeaca Čijana u Pekingu - čoveka koji će kasnije biti zet Benita Musolinija i ministar spoljnih poslova u njegovoj vladi - sa kojim je imala aferu. Tokom nje ona je zatrudnela i u nastojanju da prekine trudnoću abortirala. Procedura je pošla po zlu i nije mogla da ima decu u budućnosti, prema biografiji koju je napisao Čarls Hajam, "Volis: Tajni životi vojvotkinje od Vindzora".

 

 

Imala je impresivnu kolekciju nakita

 

Iako nikada nije bila engleska kraljica imala impresivnu kolekciju dragulja. U njenoj riznici nalaze se brojni Kartier-ovi komadi rađeni po narudžbi, uključujući narukvicu od safira, narukvicu od ametista tirkizne boje, set prstenja i ogrlicu od koralnih perli sa smaragdnom kopčom. Kolekciji su pripadali i dijamantski broš u obliku psa, drugi u obliku leptira, ogrlica od prirodnih bisera i privezak od topaza i dijamanata.

 

Mnogi od ovih predmeta su nedavno bili na prodaju, a aukcija njenih dragulja iz 1987. postavila je rekord u to vreme, sa ukupnom cifrom od preko 50 miliona dolara.

 

Na aukciji 2013. prikupljeno je preko 6 miliona dolara. U zaokretu kraljevske sudbine, pre nego što su predmeti izašli na aukciju 1987. godine, Mohamed Al Fajed, otac Dodija Al Fajeda, koji je poginuo zajedno sa princezom Dajanom u saobraćajnoj nesreći 1997., pokušao je da kupi najveći deo kolekcije - kaže izvršitelj njenog imanja, Suzan Blum.

 

Zanimljive činjenice o Voliš Simpson koje šokiraju svet
Zanimljive činjenice o Voliš Simpson koje šokiraju svetfoto: Profimedia

 

Kasnije u životu stekla je izvesno poštovanje i priznanje od kraljevske porodice

 

Iako je njihov brak primorao Edvarda na izgnanstvo (što je objasnilo preseljenje preko Lamanša u Pariz), Volis je dobila izvesno prihvatanje od kraljevske porodice kako su godine prolazile. Kada je Edvard umro, njegova sahrana je održana u Engleskoj, a ona je tom prilikom posetila Bakingemsku palatu.

 

Njena sopstvena sahrana 1986. održana je u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor - gde kraljica svake godine slavi Uskrs i gde su se venčali princ Čarls i Kamila, vojvotkinja od Kornvola.

 

Sahranjena je zajedno sa suprugom na Kraljevskom groblju u blizini zamka Vindzor. Prvih 30 godina njihovog braka, Edvard i Volis planirali su da budu sahranjeni u blizini Baltimora, njenog rodnog grada. Tek 1960-ih su došli do dogovora sa kraljicom Elizabetom Ii koja je dozvolila da budu sahranjeni gde i ostali pripadnici kraljevske porodice.

 

 

 

makonda-tracker