njen život je muzika

Ko je, zapravo, TEYA DORA? Rođena je u malom gradu, ćerka poznate novinarke i umetnika, a već ima jedan svetski hit

0

Popularna pevačica i kompozitorka Teya Dora, koja će predstavljati Srbiju na Evroviziji, može da se pohvali izuzetnim obrazovanjem i saradnjom s velikim imenima sa svetske i domaće scene

Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom 'Ramonda'
Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom "Ramonda"foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predstavnica Srbije na Evroviziji 2024. u Malmeu biće Teya Dora, koja će se Evropi i svetu predstaviti pesmom "Ramonda"!


Mlada kantautorka nije krila samopouzdanje nakon pobede na nacionalnom takmičenju, pa je publici obećala da ponovi isti uspeh na Evroviziji.


Bićemo najbolji, pobedićemo i prenećemo poruku tamo gde treba – rekla je Teya Dora na bini.

Ko je Teya Dora?


Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora, rođena je u Boru 1. maja 1992. godine. Ćerka je poznate novinarke, dizajnerke i autorke Jasne Jojić i slikara i grafičkog dizajnera Dragana Pavlovskog Gandre, koji je preminuo 2021. godine.

 

Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom 'Ramonda'
Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom "Ramonda"foto: Antonio Ahel/ATAImages

Od malih nogu je bila usmerena na muziku, pa je paralelno sa srednjom školom pohađala u Beogradu i Muzičku školu "Dr Vojislav Vučković", a po njenim pesmama pogađate – na Odseku za klavir.


Nakon srednje škole, postala je stipendistkinja Muzičkog koledža Berkli u Bostonu, jedne od najboljih i najcenjenijih visokoobrazovnih ustanova na planeti. U Americi je studirala pevanje, i to u generaciji s poznatim kantautorom Čarlijem Putom.


Kako je istakla u jednom intervjuu, tokom studija je shvatila da nije sve znanje uvek u knjigama i da treba tragati za sopstvenim stilom.


Naučila sam da je, pored sveg znanja koje možeš da imaš, ipak najbitnije da izgradiš nešto posebno i da nekad to kako te je neko naučio jer tako piše u udžbeniku nije baš tvoja istina. I da, ako hoćeš da se baviš ovim poslom, ne postoji savršeno, prosto moraš da nađeš svoj način i svoj stil. Takođe, naučila sam da, pored profesora koji te uče, možda i više možeš da naučiš od ljudi oko tebe, kolega, studenata... – rekla je za RED jednom prilikom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEYA DORA (@iamteyadora)


Imala je priliku da peva prateće vokale popularnim muzičarima tamošnje scene, a neko vreme je stanovala u Njujorku, gde je stvarala pesme na engleskom jeziku za produkcijsku kuću ARKTKT Publishing.


Nakon povratka u Srbiju, počela je da sarađuje s najvećim imenima naše scene, a najviše pažnje na sebe skrenula je pesmom "Nema limita", koju je napisala za Nikoliju Jovanović 2018. Usledile su pesme "Dođi mami" za Natašu Bekvalac, "Jasno mi je" za Zoi i "Pazi se", za Jovanu Nikolicć, soundtrack za seriju "Južni vetar".

 

Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom 'Ramonda'
Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom "Ramonda"foto: Antonio Ahel/ATAImages


Uspeh pesme "Džanum"


U međuvremenu je 2019. snimila singl "Da na meni je", a potom i "Oluje", "Ulice", "U ilegali"...


Međutim, ubedljivo najveći uspeh donela joj je pesma "Džanum" iz 2023, snimljenu za potrebe serije "Južni vetar: Na granici". Ona je ubrzo postala veliki hit na društvenim mrežama, pre svega na TikToku, a na muzičkoj platformi Spotify je "Džanum" zauzeo 4. mesto na svetskoj top-listi najviralnijih pesama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEYA DORA (@iamteyadora)


Takođe, uskoro je Teya Dora postala treća srpska izvođačica koja je premašila broj od milion mesečnih slušalaca na Spotify – iza Konstrakte i Luka Bleka, kojima je to pošlo za rukom s mnogo više pesama i tek nakon što su se proslavili na Evroviziji.


Traženo mi je da napravim modernu obradu jedne ruske tradicionalne pesme za film "Južni vetar: Ubrzanje", i sa tim sam otišla u studio da radim sa kolegom Luksonijem. Krenuli smo i onda je došao Coby, koji nam je rekao da nismo normalni što radimo obradu, već da napravimo novu pesmu – prisetila se Teya Dora. – Znači, inspiracija je Coby, ali stvarno je tako ispalo. Tu smo započeli neku temu i Coby je rekao reč "džanum". Iskreno, nisam znala šta znači u tom momentu, ali mi se jako svidela reč i njeno značenje. Dalje smo zajedno razgradili te prve tri uvodne linije koje se čuju u pesmi i završili session. Onda sam sela u kući i odradila ostatak teksta i melodija. Drago mi je da se ljudima sviđa pesma; meni je moja omiljena do sada.
 

Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom 'Ramonda'
Teya Dora predstavlja Srbiju na Evroviziji, pesmom "Ramonda"foto: Instagram / iamteyadora

BONUS VIDEO

Konstrakta mesi hleb

 

makonda-tracker