to ga je oblikovalo

"Pijanka, rat i jugoslovenska muzika" obeležili su mu odrastanje: Detinjstvo Zlatana Ibrahimovića bilo je teško i tužno

0

Živa legenda evropskog fudbala danas je čovek koji je ostvario sve svoje snove, koje se kao siromašno dete imigranata u Malmeu nije usuđivao ni da sanja

Zlatan Ibrahimović završava karijeru protiv reprezentacjie Srbije
Zlatan Ibrahimović završava karijeru protiv reprezentacjie Srbijefoto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Zlatan Ibrahimović zvanično se oprašta od fudbala u meču između Srbije i Švedske 8. juna, što ne čudi jer je najbolji švedski fudbaler u istoriji vezan za naše prostore i ima prijateljski odnos s mnogim sportistima s Balkana.


I sam Ibrakadabra potiče iz bivše Jugoslavije, budući da je odrastao u mešovitoj porodici – njegov otac Šefik Ibrahimović je Bošnjak koji je emigrirao u Švedsku 1977, dok mu je majka Jurka Gravić hrvatska katolkinja.


Fudbaler je često pričao o svom odrastanju, a mnogo detalja o svom životu izneo je u autobiografiji "Ja sam Zlatan Ibrahimović".

Kako je izgledalo detinjstvo Zlatana Ibrahimovića?

 

Rođen je u Malmeu 3. oktobra 1981, a roditelji su mu se razveli kada je imao samo dve godine. Navodno ga je majka u detinjstvu udarala varjačom po glavi sve dok se ne bi slomila, a nakon što je ona uhapšena zbog rukovanja ukradenom robom, intervenisale su socijalne službe.

 

 

Zbog zabrinutosti jer je Zlatanova majka, kao samohrani roditelj petoro dece od kojih je jedno, Ibrahimovićeva polusestra, imalo probleme s drogom, s devet godina je Ibra poslat da živi sa ocem.


Međutim, kod oca u frižideru uglavnom je bilo samo pivo, pa je često išao kod majke na večeru.


– Moje detinjstvo je bilo veoma teško, odrastao sam u imigrantskom naselju u Malmeu, na jugu Švedske, u nametnutom okruženju siromašnih imigranata iz Jugoslavije, Somalije, Turske i Poljske. Moji roditelji nisu mi mnogo pomagali, a retko bi pokazivali osećanja. Bili smo strašno siromašni, ništa nismo mogli sebi da priuštimo. Frižider je konstantno bio prazan, sećam se da sam neretko bio gladan – istakao je fudbaler.

 

Zlatan Ibrahimović na trci Formule 1 u Italiji 2022. godine
Zlatan Ibrahimović na trci Formule 1 u Italiji 2022. godinefoto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Kao dete, Ibrahimović je bio problematičan, pa je navodno ukrao bicikl svog trenera. Međutim, fudbalski treneri u njemu su videli ogroman potencijal, pa mu se jedan od njih posvetio i uskoro je Zlatan bio toliko usmeren na fudbal da je ostavio iza sebe nestašluke.


Karijeru je počeo u ekipi MBI, a potom je prešao u FBK Balkan i odmah je primetio razliku – dok su u prethodnom timu očevi na utakmicama bodrili svoju decu, u novoj ekipi je primetio da roditelji psuju s tribina.

– Vikali su: "Je*em ti mater u pi**u!" Mislio sam, odlično, baš kao kod kuće. Ovde mi je dobro. On nije gledao moje utakmice, niti me ohrabrivao sa školom. On je imao svoje pijančenje, svoj rat i svoju jugoslovensku muziku – napisao je Zlatan u memoarima.

 


Međutim, u međuvremenu je Šefik postao najveća podrška sinu, pratio sve njegove treninge, skupljao novinske članke u kojima se Zlatan pominje, pratio svaki meč. Nakon što je Ibrahimović počeo da ostvaruje uspehe, on je prestao da pije, a danas otac i sin imaju sjajan odnos, pa se u jednom od dokumentaca o švedskom sperstaru vidi kako Ibra zove tatu posle utakmice i kaže mu da je dao gol.


Pa, ti ne prestaješ! – rekao je Šefik.


Odrastanje u teškim uslovima i s takvim vaspitanjem svakako je oblikovalo Ibrahimovića, a to je odlično razumeo David Lagerkranc, koautor njegove knjige.

 

Zlatan Ibrahimović završio je klupsku karijeru u Milanu
Zlatan Ibrahimović završio je klupsku karijeru u Milanufoto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

"Složeno" je najbolja reč da se opiše Zlatan. S jedne strane, on je snažan, ratnički tip, koji je znao da mora da bude čvrst da bi preživeo. Zato se stalno svađa – jer je uvek morao – istakao je Lagerkranc. – Ali njegov drugi deo je ranjiv. On je momak ranjen svojim odrastanjem, koji koristi sve to da bi izgradio sopstvenu snagu. U njegovoj poziciji bi se 99 od 100 ljudiu predalo, ali on je svoj bes iskoristio da se popravi.


Kako je on istakao, jednom prilikom mu je rekao da on mora da bude ljut da bi igrao dobro, a kad se igrao s decom iz srednje klase osećao se inferiornim jer nije imao odeću kakvu su imala ona. Zato je rekao sebi "Pokazaću im jednog dana", i jeste.


Kada je imao 15 godina, Zlatan je bio na ivici da odustane od fudbala da bi se zaposlio u luci u Malmeu, ali ga je menadžer ubedio da nastavi da igra.

 


Ostalo je istorija – od Malmea, preko Ajaksa, Juventusa, Intera, Barselone, Pariza, Mančester junajteda do Milana, gde je prošle godine Ibra okončao klupsku karijeru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zlatan Ibrahimović slavi titulu uz hit Nade Topčagić

 

makonda-tracker