nepravda

Zašto je Biković izgubio ulogu u popularnoj seriji? Zvanična Ukrajina je na njegov račun iznela šokantne optužbe

0

Nakon optužbi koje je srpski glumac nazvao "ciljanom kampanjom", HBO je ipak odlučio da Biković ne učestvuje u trećoj sezoni čuvene serije

Miloš Biković trebalo je da igra u trećoj sezoni serije The White Lotus
Miloš Biković trebalo je da igra u trećoj sezoni serije The White Lotusfoto: Antonio Ahel/ATA Images

HBO odlučio je da zameni drugim glumcem Miloša Bikovića u seriji "Beli lotos" (The White Lotus), u kojoj je trebalo da igra u trećoj sezoni, nakon poziva ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova da to učini, javlja Variety.


Odlučili smo da se rastanemo s Milošem Bikovićem i uloga će biti dodeljena drugom – naveo je HBO u saopštenju, nakon čega se oglasio srpski glumac.


Miloš Biković se odmah oglasio saopštenjem, u kom je istakao da je on žrtva kampanje.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti – istakao je on.

 

Miloš Biković ipak neće igrati u trećoj sezoni serije 'Beli lotos' (The White Lotus)
Miloš Biković ipak neće igrati u trećoj sezoni serije "Beli lotos" (The White Lotus)foto: Antonio Ahel/ATAImages

Zašto je Miloš Biković zamenjen u seriji?


Nakon što su američki mediji javili da će srpski glumac Miloš Biković biti deo glumačke ekipe u trećoj sezoni svetskog hita "Beli lotos" (The White Lotus), na društvenim mrežama bilo je mnogo negativnih reakcija. Nijedna, međutim, nije imala veze sa glumčevim talentom, već sa činjenicom da on godinama radi u Rusiji, gde je jedna od najvećih zvezda.


Već u narednim danima oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, koje je objavilo na snimak u kojem "proziva" Warner Bros. Discovery zbog odluke da angažuje Bikovića, kako je tada preneo Deadline.


Je li u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo? – pitalo je ukrajinsko ministarstvo.

Deadline je tada pisao i da je Ukrajina optužila Bikovića da podržava rusku invaziju na ovu zemlju, kao i da je po izbijanju rata u Ukrajini glumac na mreži X, tadašnjem Tviteru, podelio anketu koja pokazuje da je poverenje u Vladimira Putina veće nego u Volodimira Zelenskog.

 

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je napomenulo i da je Miloš Biković igrao u brojnim ruskim filmovima, uključujući „Sunčanicu“ iz 2014, koji je režirao Nikita Mihalkov, a zamereno mu je i što je snimao na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala.


Uz to, Ukrajina je podsetila na to što je Biković imao susret s Vladimirom Putinom 2018, kada je od predsednika Ruske Federacije dobio Puškinovu medalju za unapređivanje ruske kulture.

Zbog svega je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, koje je optužbe na račun srpskog umetnika ocenilo kao neutemeljene.


Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji – navodi se u zvaničnom saopštenju.

 

Miloš Biković ipak neće igrati u trećoj sezoni serije 'Beli lotos' (The White Lotus)
Miloš Biković ipak neće igrati u trećoj sezoni serije "Beli lotos" (The White Lotus)foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na kraju je Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo da je Biković 2019. i od ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, na Dan srpske diplomatije, dobio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu.

 

Ipak, nedovoljno da se glumcu omogući da nesmetano radi svoj posao...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Proslava rođenja sina Miloša Bikovića

 

makonda-tracker