upoznajte je

Živi u Zagrebu, majka joj je Broz, ali ne i ona: Ovo je Sara, Titova praunuka - evo zašto se odrekla poznatog prezimena

0

Odluku da uzme bakino prezime Has donala je sama, ali su je roditelji podržali u tome 

Titova unuka i praunuka žive u Zagrebu
Titova unuka i praunuka žive u Zagrebu foto: Instagram / brozsasa

Ćerka glumca Ranka Zidarića i Saše Broz, rediteljke i unuke Josipa Broza Tita Sara jedna je obična mlada devojka zaljubljena u umetnost.

 

Ona živi nedaleko od Srbije, u Zagrebu, gde je pronašla svoj način da talenat iskraže kroz sjajna umetnička dela koja stvara.

 

Tokom života često ju je pratio teret poznatih prezimena Broz i Zidarić, zbog čega je želela da ih se na neki način "reši".

 

 

Odlučila je da očevo prezime zameni prezimenom svoje pokojne prabake Herte Has, jedne od pet žena Josipa Broza Tita, a tim povodom je jednom prilikom ispričala za hrvatske medije:

 

- Prezime od prabake nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj, nego iz poštovanja prema dvema osobama u porodice za koje znam da im je beskrajno drago što barem neko još nosi prezime Has. Meni promena prezimena nije nikakva velika promena jer sam za sve uvek Sara, uostalom, nije teško izguglati čija sam - rekla je Sara.

 

I njena majka je jednom prilikom pričala, takođe za hrvatske medije, o tom potezu svoje ćerke:

 

 

- Pre dve godine rekla je da želi da se makne od tereta mog i Rankovog prezimena, pa je odlučila da uzme bakino prezime Has. Osetili smo da joj je to došlo prirodno i da ima smisla - izjavila je Saša, pa je dodala:

 

- Suprug i ja smo podržali ćerku u njenoj odluci, jer smo oboje svesni toga šta znači nositi teret poznatog prezimena.

 

Ona je naprosto želela da gradi karijeru sama, bez toga da je neko gleda kao nasledicu neke važne ličnosti. I čini se da je u tome i uspela. Sara je već imala nekoliko samostalnih izložbi, a čak je radila i samostalno scenografiju za predstavu "Trnoružica" u Zagrebačkom pozorištu lutaka.

 

Majka Saša nije želela da ćerki nameće ništa, jer dobro zna kroz šta je ona zbog prezimena prolazila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Saša Broz (@brozsasa)

 

- Sa svoje 53 godine naučila sam da živim s tim. Ponosna sam na svoje prezime i ponosno ga i nosim. U pozorištu prezime ništa ne znači, već pečat koji ostaviš svojim radom i koji nema veze sa genetikom - izjavila je za hrvatski medij.

 

Sarina baba, Herta Has i Josip Broz Tito upoznali su se 1937. godine u Parizu, a venčali se tri godine kasnije.

 

Herta Has je bila visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je levičarski orijentisana. Ona je s Titom imala sina Aleksandra, Sarinog dedu, koji se rodio 1941. godine u Zagrebu. Herta je bila njegova treća supruga po redu, a od Tita se razvela 1943. godine jer je bio neveran.

 

Bonus video:

 

Šokantna izjava Titovog unuka 

 

 

 

makonda-tracker