od bola do zvezda

Parižani su DRHTALI pred njom, VERNOST u braku je nije zanimala: Život najlepše Jugoslovenke do kraja je išao sto na sat

0

Životna priča jedne od najlepših žena svih vremena sa naših prostora počela je dvema teškim tragedijama, ali je ona uvek bila razdragana, energična i obožavala je život

Nuša Marović u filmu 'Pusti snovi'
Nuša Marović u filmu "Pusti snovi"foto: eliveric/YouTube Printscreen

Javnu scenu Jugoslavije obeležilo je mnogo žena o čijoj se lepoti, šarmu i harizmi priča već decenijama i koje ne mogu da budu zaboravljene, a posebno je to slučaj, naravno, s manekenkama, koje su bile rame uz rame s koleginicama iz sveta.


Jedna od prvih modela velike države bile je Nuša Marović, Splićanka neobične i nesvakidašnje lepote, koja je postala muza dvojici svetski slavnih modnih dizajnera.

 

Ko je bila Nuša Marović?


Nuša Marović rođena je u Splitu 1940. godine, a na samom početku suočila se s teškim gubicima. Kada je imala svega pet godina, umro joj je otac, a godinu i po dana kasnije je ostala i bez majke. Zbog toga su je podizali baka i deka, s kojima je živela dok je pohađala osnovnu školu i, potom, gimnaziju.

Međutim, kada je imala 17 godina, odlučila je da prekine školovanje, pa se zaposlila u pošti, a uskoro ju je lepota odvela tamo gde se devojka pored nje snašla izvanredno – pravo na modnu pistu.

Munjevito je napredovala i otisnula se u svet, pa je samo nekoliko godina kasnije u Parizu bila muza Iva Sen Lorana i Gija Laroša. Takva je inspiracija bila njena lepota za najveće francuske modne stvaraoce tog vremena da su Nušu Marović u modnim krugovima zvali "Nuša od Gija Laroša".


Zbog karijere je živela u Francuskoj, ali se rado vraćala u svoju Jugoslaviju, gde je 1968. igrala filmsku divu u filmu Borivoja Razića "Pusti snovi", i to pored Mije Aleksića, Mire Banjac, Dragutina Dobričanina...

 

Pogledajte u galeriji kako je Nuša izgledala u ovom filmu.

1 / 8 Foto: eliveric/YouTube Printscreen


Bila je sinonim za eleganciju i žena pred čijim pogledom niko nije ostajao ravnodušan, a hrvatski mediji pisali su da joj na privatnom planu nije išlo tako lako kao u modelingu.


Udavala se dva puta, a njen drugi suprug bio je pijanista Alberto Frka, koji je, iako je bio skoro četvrt veka mlađi od nje, Nuši u svemu bio ravnopravan partner. Kako je jutarnji pisao, manekenka je bila "zaljubljena u život, kroz koji je jurila sto na sat".

U njoj je bilo veliko životno veselje, krasili su je razigranost, pozitivna razmišljanja i velika ljubav prema životu. Bila je veselo stvorenje. Obožavala je da izlazi, zove prijatelje i druži se – rekao je svojevremeno Frka.


Kako je ispričao, upoznali su se u Dubrovniku, kada je Nuša "vladala jednim stolom", a on je "bio fasciniran i tako se rodila ljubav".


Nuša je u Jugoslaviji važila za savremenu i nesvakidašnju ženu, a čuven je intervju za "Plavi vjesnik" u kome se osvrnula na pitanje vernosti na način koji neuobičajen i za današnje vreme.

 


Vernost? Mislim da je to užasno glupo. Šta znači uopšte "biti veran"? Kad bi mi neko rekao da me muž vara, ništa mu ne bih rekla, ne bih mu uopšte pravila scene. Jer mi smo vrlo moderan brak – objasnila je. – Mislim da je u braku mnogo važnije da ljudi budu prijatelji, da jedno drugo razumeju i pomažu nego da budu "verni" jedno drugom.


Manekensku karijeru je u 42. godini zamenila poslom menadžera, a pred kraj života doselila se u Zagreb. Ipak, 2007. odlučila je da ponovo nakratko bude model, kada je snimila editorijal za modnu kuću Mak.

 


Nakon teške borbe protiv raka, Nuša Marović preminula je samo mesec i po dana posle svog 70. rođendana.

 

BONUS VIDEO

Srpska manekenka nosila PRADA reviju

 

makonda-tracker