Priča Aitane bonmati

Ko je ženski Leo Mesi? Ona je najbolja fudbalerka sveta, a njeni roditelji su uradili neprocenjivu stvar za celu Španiju

0

Aitana je zajedno sa slavnim Argentincem podigla trofej koji se uručuje osvajačima najprestižnijeg fudbalskog priznanja - Zlatne lopte. 


 

Aitana Bonmati je osvajačica Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji
Aitana Bonmati je osvajačica Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Leo Mesi je još jednom osvojio Zlatnu loptu, trofej koji magazin Frans fubal uručuje najboljem igraču sveta po njihovom izboru. 

 

Može se reći da je Argentincu, koji se pojavio sa suprugom. već prešlo u naviku da osvaja ovaj trofej, pošto mu je ovo već osmi put da se dokopao ovog laskavog priznanja. 

 

Legendarni igrač Barselone (koji trenutno najstupa za Inter iz Majamija) je tako sve druge osvajače ovog priznanja ostavio iza sebe za tri recke, pošto niko sem njega nije ovaj trofej dizao više od pet puta.

 

Išla je Mesijevim koracima

A da sve prođe u znaku dece Barselone postarala se i Aitana Bonmati, koju možemo nazvati i ženski Leo Mesi. 

 

Ona je osvajačica Zlatne lopte u ženskoj konkurenciji, a njena dosadšnja priča po mnogo čemu podseća na fudbalski put Lea Mesija. 

 

Iako je Mesi, stariji desetak godina i znatno duže je na terenu, Aitana i on imaju dosta sličnosti.

Naime, oboje su najveći trag ostavili baš u Barseloni. Oboje su u tom klubu još od mlađih kategorija. I oboje su sada podigli Zlatnu loptu. I to zajedno. Mesi osmi, a Aitana prvi put. 

 

A ovu nagradu je Aitani uručio niko drugi, nego najbolji teniser sveta - Novak Đoković, koji je bio specijalni gost na dodeli. 

 

Ko je Aitana Bonmati?

 

Aitana je po prvi put osvojila Zlatnu loptu
Aitana je po prvi put osvojila Zlatnu loptu foto: EPA / Guillaume Horcajuelo

Aitana Bonmati je rođena 18. januara 1998. godine u Španiji. Sa sedam godina potpisala je ugovor sa svojim prvim timom, CD Ribes, i igrala dve godine za CF Cubelles - i u oba je bila jedina devojčica.

 

Sa 13 godina pridružila se Barseloni da bi igrala u njihovim omladinskim timovima, a bi trenirala morala je da se sa svakog dana vozi dva sata javnim prevozom da stadiona.

 

Sa 16 godina debitovala je za seniorski tim tokom sezone 2015/16. Od tada je nosila dres Barselone u 229 utakmica, postigla je 78 golova i osvojila čak 14 titula: četiri titule La Lige, pet trofeja Kupa kralja, tri Superkupa Španije i dve titule Lige šampiona.

 

Takođe je odigrala 54 međunarodna meča sa Španijom, u kojima je postigla 18 golova i osvojila Svetsko prvenstvo, isto kao i Mesi ove godine sa Argentinom.

 

- Malo sam nervozna, nisam spavala nekoliko dana. Ovo je san za mene. Ja sam diskretna osoba, ali biti ovde je zaista jedinstveno - rekla je Aitana.

 

U martu 2022, Aitana je objavila prvi deo svoje biografije "Totes unides fem forca". Knjiga je prodata u više od 100.000 primeraka, 

 

Aitanin put dosta podseća na priču Lea Mesija
Aitanin put dosta podseća na priču Lea Mesija foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

- Želela bih da čestitam svim nominovanima. Privilegija mi je što sam ovde posle prošlogodišnjih uspeha i sezone koju nikada neću zaboraviti. Želela bih da podelim nagradu sa svim svojim kolegama jer bez njih ne bih bila ovde - rekla je Aitana. 

 

Prema različitim izveštajima, Aitana Bonmati, od 2023. godine, ima neto vrednost od oko 5 miliona dolara ilim vam oko 4,1 milion funti.

 

Iako njena tačna plata u FK Barseloni ostaje pod okriljem tajne, različiti izveštaji govore da ona zarađuje oko 216.915 USD (oko 178.000 funti) godišnje.

 

Aitanini roditelji su uradili nešto neprocenjivo za žene u Španiji

 

Ona se na poseban način zahvalila i svojim roditeljima, koji su uradili jednu važ stvar za čitavu Španiju

 

Aitanini roditelji su uradili važnu stvar za celu Španiju
Aitanini roditelji su uradili važnu stvar za celu Španiju foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

- Zahvaljujem se i mojim roditeljima, Rosi i Visentu. Borili ste se da promenite pravilo prezimena u Španiji i uspeli ste. Taj borbeni duh nosi i moja krv i to je zahvaljujući njima - kaže Aitana.

 

Da li znate na šta je tačno Aitana mislila? U Njeno puno ime, Aitana Bonmati Konka, simbol je borbe žena za jednaka prava. Prema španskoj tradiciji, deci se daju dvostruka prezimena, pri čemu uvek prvo ide očevo prezime, a potom majčino prezime.

 

Da su Aitanini roditelji sledili ovo pravilo, trebalo je da bude poznata kao Aitana Konka Bonmati jer se njen tata preziva Konka. Međutim, oni su se izborili da i ženino prezime može da bude prvo. 

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker