uvek u centru pažnje

Njegovi vršnjaci u uniformama, a on... Odgovor na pitanje GDE JE NETANJAHUOV SIN naljutio Izraelce

0

Premijer Izraela ima troje dece, a njegov najstariji sin ovih dana je dobio mnogo negativnih komentara od svojih sunarodnika

Benjamin Netanjahu ima ćerku Nou i sinove Jaira i Anvera
Benjamin Netanjahu ima ćerku Nou i sinove Jaira i Anverafoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Deca izraelskog premijera Benjamina Netanjahua suočavaju se s kritikama, kako od strane izraelskih, tako i od propalestinske javnosti nakon izbijanja novih sukoba na Bliskom istoku.


Predsednik Vlade je izjavio da je "Izrael u ratu" nakon što je Hamas izveo napad 7. oktobra. Do sada je u ovim okršajima poginulo više hiljada ljudi, a tokom vikenda je počela i kopnena invazija na Pojas Gaze, gde je do juče, prema zvaničnim podacima, stradalo više od 8.000 Palestinaca.


Strah i bes očigledni su i na društvenim mrežama, gde je situacija dobila i ličnu crtu, kada je reč o nekim od ključnih figura upletenih u ovaj konflikt, posebno Benjamina Netanjahua. Naime, mnogi se pitaju gde su njegova deca, The Times je nedavno objavio kako su se stotine Izraelaca koje žive u inostranstvu vratile kući jer su rezervisti Izraelskih odbrambenih snaga – ali među njima nije Jair Netanjahu, najstariji sin izraelskog premijera.

 

Jair Netanjahu (32), koji se ranije ove godine preselio na Floridu, ispunjava uslove za službu kao vojni rezervista jer je granica starost od 40 godina. Jedan rezervista citiran u članku pomenutog lista rekao je da premijerov sin "uživa u svom životu u Majami biču dok je on na linijama fronta".

Otkako je izbio najnoviji konflikt, Jair Netanjahu, kog na Instagramu prati 110 hiljada ljudi, posvetio je svoj profil isticanju rada nevladinih organizacija, slavljenju uspeha izraelske vojske i sećanju na sunarodnike koji su stradali.

 

  • Ko je Jair Netanjahu?


Jair je poznati podkaster i politički aktivista rođen u Jerusalimu 1991. godine, a nakon završene umetničke škole radio je kao direktor social tima u organizaciji Shurat HaDin, a potom služio u PR službi Izraelskih odbrambenih snaga. Potom je studirao međunarodne odnose na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i masterirao u oblasti umetnosti.

 

 

Pre nekoliko godina, u januaru 2018, našao se u središtu skandala kada je do javnosti dospeo njegov snimak posete striptiz klubu u Tel Avivu.


U snimku se čuje kako mladi Netanjahu s devojkama razgovara o gasnom sporazumu koji je potpisao njegov otac, a potom se izvinio zbog svojih komentara. Zatim je podneo tužbu protiv svog vozača, koji je navodno snimio ovaj razgovor, a kasnije je dobio i tužbu za klevetu protiv aktiviste Laburističke partije Abija Binjamina zbog tvrdnje da Jair krije milione na računima u inostranstvu.

 


Nakon toga je i sam tužen za kletevu nakon što je na Fejsbuku podelio objavu u kojoj se iznose navodno neistinite tvrdnje o jednom novinaru, pa mu je naloženo da plati odštetu i sudske troškove u visini od 81.000. Žalio se na tu odluku, ali je njegova žalba odbijena.

 

Jair, inače, ima i mlađeg brata Avnera, koji nije toliko zapažen u javnosti.

 

Avner i Jair Netanjahu, sinovi premijera Izraela Benjamina Netanjahua
Avner i Jair Netanjahu, sinovi premijera Izraela Benjamina Netanjahuafoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

On nema zvanični profil na društvenim mrežama, ali je jedan Instagram nalog koji se povezuje s njim ima samo dve objave preplavljen negativnim komentarima i sličnim kritikama koje dobija njegov brat od početka sukoba Hamasa i Izraela.

 


Kao i u slučaju njegovog starijeg brata Jaira, nema naznaka da Avner učestvuje u vojnom delovanju, a Izraelske odbrambene snage su za Newsweek na ovo pitanje odgovorile da je vojska "nepolitičko telo i ne komentariše te teme".


Benjamin Netanjahu ima i ćerku Nou (45), koju je dobio u ranijem braku, s Mirijam Haran. Ona je od 2006. u braku s Danijelom Rotom, s kojim je, koliko je poznato, živela u Jerusalimu, i ima dvoje dece.

BONUS VIDEO

Tvrdnje Darka Obradovića u vezi Izraela i Hamasa

 

makonda-tracker