Mira Furlan: Gluma je često muka i poniženje

0
Čuvena glumica Mira Furlan otkrila je u intervjuu za Jutarnji list zbog čega se osećala nezaštićeno kao umetnica u Jugoslaviji, ali i zašto voli život u Americi

Nekadašnja zvezda jugoslovenske kinematografije Mira Furlan, koja je izgradila zavidnu karijeru u Americi igrajući u popularnim serijama Lost i Babylon 5, posle mnogo godina boravila je u Dubrovniku sa sinom Markom kao članica žirija Libertas film festivala. Popularna glumica ispričala je za Jutarnji list šta joj je donela popularnost u bivšoj zemlji.

- Od svoje takozvane slave dobila sam samo najgore: totalnu izloženost i nezaštićenost. Nije me štitila čak ni lova. Sećam se kako sam se jednom negde u prošlom životu vozila autobusom pa mi je jedan besan čovek viknuo sa gomilom prostota: Ej, glumica, a što se ti voziš u autobusu? Šta je, nemaš love, ha? Jeste i vi, glumci, pali na prosjački štap? Tako vam i treba… Na sledećoj stanici sam morala da izađem, jer su se i ostali putnici uključili u pljuvanje. Ljudi žele svoje iluzije, oni žele glumice u krznenim kaputima i sa dijamantima. Oni nikako ne žele da im iluzije razbije neka obična nepočešljana žena koja u ruci drži pet plastičnih kesa s paradajzom i vozi se autobusom ili tramvajem zajedno s njima – rekla je Mira za Jutarnji list i dodala zbog čega voli život u Americi.

- U Los Anđelesu živim na lepom i plemenitom mestu usred prirode, na mestu koje me leči i smiruje. Volim da budem okružena drvećem, da gledam kolibrije koji lete naokolo i da hodam po holivudskim brdima. Volim Kaliforniju, veliko plavo nebo iznad sebe i divlji okean. Ali, Amerika mrvi jadne glumce, ne poštuje ih, osim kad su zvezde i tretira ih po Hičkokovom uputstvu, kao stoku. A onda, opet kada čovek sluša priče glumaca odavde, o tome kako niko ne plaća na vreme ili ne plaća uopšte, dođe mu da plače nad sudbinom te profesije koja bi trebala da bude sloboda i igra, a često je muka i poniženje – istakla je Mira Furlan koja će najesen zaigrati i u seriji Najbolje godine koja se sa velikim uspehom prikazuje na Nova TV.

Jelena Kulović

makonda-tracker