životna priča

Veliki Bata nekada je bio Šaško: Bio je mangup, imao najlepšu devojku sa Čubure i oduvek je bio zvezda

0

Mladost i detinjstvo proveo je u Beogradu, u najlepšem delu Vračara, ispod Crvenog krsta, a važio je tada za najopasnijeg momka u kraju...

foto: Mića Jović
foto: Mića Jović

Velimir Bata Živojinović svuda je isticao da se rodio 5. juna 1933. godine Koraćici pod Kosmajem.

Mladost i detinjstvo proveo je u Beogradu, u najlepšem delu Vračara, ispod Crvenog krsta, a važio je tada za najopasnijeg momka u kraju, što nije poznato široj javnosti, a tome je u knjizi „Krstaši Čuburci“ posvedočio kao sagovornik kompozitor Zoran Hristić.

foto: Foto: Dragana Udovičić


Strah i trepet

- Na Čuburi je stasalo mnogo poznatih muzičara, poput Preleta, Kabaljera i moje malenkosti. Međutim, niko od nas nije stekao toliku slavu kao naši filmski glumci, čiji uspeh je zaista postao svetski. Kada sam prvi put sreo Batu, bio sam klinac. Mi smo se kao deca igrali u Kičevskoj ulici. Sećam se da nam je neko jednog trenutka doviknuo: „Dolazi banda s Krsta!“ To je bio znak da nas roditelji pokupe sa ulice na sigurno - piše Hristić.

 

Kompozitor je odmah prepoznao velikog glumca.


- Bio je ogroman, sa dugom kosom i meksikanskim zulufima. Odmah sam znao da je on vođa „bande“, jer su ostali samo čekali na njegov mig. Nekim našim, koji su ostali na ulici, njegov kompanjon je naredio da stanu uza zid i da ne mrdaju. Njihovo držanje i izgled bili su dovoljni da ti uteraju strah u kosti. Dok sam to posmatrao, osetio sam kako se tresem - kaže Zoran i dodaje:


Iz tog vremena i ovo upečatljivo sećanje mi se urezalo u pamćenje. Jednog dana, kada smo se Mile Petrović Majmun i ja vraćali iz škole, videli smo Batu i Strahinju Rodića Straju kako idu Niškom ulicom prema Sinđelićevoj. Mi smo krenuli za njima, čak smo im prišli vrlo blizu. Tada su zastali, a Bata je proveravao svoj pištolj u futroli.

Nastavak priče o našem glumačkom velikanu pročitajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker