Joko Ono, Džon Lenon i Josip Broz Tito – Jedna konceptualistička akcija

Joko Ono i Džon Lenon su neposredno posle venčanja 1968. godine u dvorištu katedrale u Koventriju u Velikoj Britaniji posadili hrast posvećen ideji mira u svetu. Ubrzo, Joko Ono odlučuje da akciju proširi tako što će u nju uključiti svetske lidere koji su imal
1
1 / 2

U subotu 1. maja u 12 časova u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena izložba Joko, Lenon i Tito – Jedna konceptualistička akcija. Na postavci se izlaže dokumentacija o akciji Acrons (Žirovi) i o drugim mirovnjačko-umetničkim akcijama Joko Ono i Džona Lenona iz 1969. godine. Tu su crteži Joko Ono na temu žira realizovani povodom četrdesetegodišnjice pomenute akcije, kao i fotografije koje je snimio Josip Broz a koje su bile izložene na njegove dve samostalne izložbe u Mariboru i Sarajevu ranih šezdesetih godina prošlog veka.

Tokom trajanja izložbe biće izvedena akcija Joko Ono – Drvo želja (Wish tree) u koju će posetioci imati priliku da se uključe svojim željama i porukama posvećenim miru. Ovu akciju je Joko Ono pokrenula 1981. godine u čast Lenona i njihovih zajedničkih mirovnih aktivnosti i do danas je širom sveta prikupljeno 700.000 poruka. Poruke će nakon završetka akcije biti pohranjene u okviru svetlosne instalacije Imagine Peace Tower u Rejkjaviku.

Autori izložbe su: Momo Cvijović (Muzej istorije Jugoslavije, Beograd), Sava Stepanov (Galerija Zlatno oko, Novi Sad);

Koordinatorka: Vesna Latinović (Galerija Bel art, Novi Sad)

Dizajn postavke: Ljubomir Maksimov (Studio Maximov, Novi Sad).

Izložba će trajati do 1. avgusta. Otvorena je svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 sati.

makonda-tracker