Najiskrenije

Ljubomir Bandović: Pomišljam da baš sad odem...

0
Zašto je dao otkaz u pozorištu, o politici, novoj saradnji s Dušanom Kovačevićem, kao i tome da pomišlja da napusti Srbiju, razgovarao je glumac Ljubomir Bandović.
foto: Marko Sovilj
foto: Marko Sovilj

Ljubomir Bandović samo je jedan iz plejade velikih glumca koji igra u debitantskom filmu "Igre ispod praga" Ivana Marinovića, piše Kurir. Crnogorski kandidat za Oskara, snimljen i od novca Filmskog centra Srbije, beogradsku premijeru imaće 12. decembra u Sava centru, nakon čega će biti na redovnom bioskopskom repertoaru.

 

U filmu glavnog junaka i svog prijatelja iz detinjstva nagovarate da proda svoju dedovinu u Boki za izgradnju hotela. Kako biste postupili u privatnom životu?

Ne bih ga ubeđivao, već bih mu držao stranu. Branio bih svoje i puškom."

U bioskope nam dolazi jedan netipičan domaći film, koji lako može da dobije i Oskara. Šta vas je privuklo da prihvatite ulogu?

Privukle su me iskrene oči reditelja Ivana Marinovića, razgovor s njim i dva njegova scenarija koja sam pročitao. Veoma poštujem ljude koji su s tobom na ti, a imaju tek dvadeset i neku godinu.

Ljubomir Bandović: Sve manje sam romantičan

Nemam ništa drugo da vam kažem o njemu osim hvalospeva. Cela njegova porodica se brinula o nama tokom snimanja. On se najviše potpisao ispod ovog filma, jer nije imao ambiciju da se potpiše ni kao reditelj ni scenarista, već da ispriča priču."

U umetničkom svetu važite za glumca koji ne pravi kompromise i pažljivo bira uloge. Da li vam je merilo samo kvalitet ili je to i novac?

Nije. Delim poslove na one za danas i sutra. Ne postoji tezga. Glumci u odnosu prema svom poslu prave od nekog projekta tezgu. Nije pokojni kolega Pera Kralj gori glumac što je igrao u seriji 'Seljaci', nego je ta serija bolja jer je on igrao u njoj.

 

U životu tako postavljam stvari. Kad mi se dopadne scenario, i ne pitam koliko para ima i igram i za džabe. Posle 20 godina života u Beogradu, i dalje sam podstanar. Što sam stariji, mnogo bitnije mi je s kim radim i ko je u ekipi."

U bogatoj karijeri imali ste tu nelagodnost da igrate ulogu koju je pre vas tumačio Bata Stojković...

Nije to bila samo Batina uloga, već ju je u Novom Sadu igrao Pepi Laković. Sad je to moja uloga. I danas imam strahopoštovanje prema tim imenima i delima Dušana Kovačevića. Međutim, u jednom momentu morate da se oslobodite toga da biste bilo šta napravili, jer presijom ne možete ništa da uradite."

makonda-tracker